Turizmus

2023.03.31. 10:49

A Mátra-Bükk térség volt a második legnépszerűbb a turisták számára

Idén januárjában 67 ezer vendég érkezett a Mátra-Bükk turisztikai térségbe, ahol 138 ezer vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken. Az év elején is a belföldi forgalom volt a meghatározó, a vendégéjszakák 88 százalékát hazai vendégek adták. A szálláshelyek vendégforgalmát tekintve Miskolc, Eger, Gyöngyös, Egerszalók és Demjén emelkedett ki.

M. H.

A Mátra-Bükk turisztikai térség szálláshelyein 2023 januárjában 67 ezer vendég 138 ezer vendégéjszakát töltött – írja a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ. A vendégek száma 11 százalékkal, a vendégéjszakáké 12 százalékkal volt magasabb, mint 2022 januárban. A vendégéjszakák száma alapján a Balaton mögött a Mátra-Bükk volt a második legnépszerűbb turisztikai térség. A vendégéjszakák 88 százalékát belföldiek adták az év első hónapjában.

A hazai vendégforgalom az év első hónapjában 10 százalékkal volt magasabb, mint 2022 első hónapjában. Az előző év januárjával összehasonlítva a külföldi vendégek száma 18 százalékkal, vendégéjszakáik száma pedig 16 százalékkal volt több 2023 első hónapjában.

A térség települései közül a vendégéjszakák száma alapján Miskolc volt az első 25 ezerrel, majd ezt követte Eger 24 ezer, Gyöngyös 19 ezer, Egerszalók 18 ezer, valamint Demjén 8 ezer és Mezőkövesd 7,8 ezer vendégéjszakával. Ez a hat település adta a térség teljes havi vendégéjszaka forgalmának háromnegyedét.

A térségben januárban a szállodákat választották a legtöbben, a vendégéjszakák 68 százalékát töltötték ilyen típusú szálláshelyeken. További 22 százalékot magán- és egyéb szálláshelyeken regisztráltak, hatot a panziók, 2 százalékot a üdülőházak adtak, míg a közösségi szálláshelyek és a kempingek aránya 1-1 százalékos volt.

2023 januárjában a térség szálláshelyein összesen 3,7 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 42 százalékkal múlta felül a 2022 azonos hónapjában mért értéket. Ebből 378 millió forintot SZÉP Kártyával fizettek a vendégek. A szobakapacitás-kihasználtság átlagosan 19 százalékos volt, a szállodákban pedig elérte a 44 százalékot.

Az év első hónapjában a Mátra-Bükk turisztikai térségben a legfontosabb küldőpiacok sorrendjében közel ötezer vendégéjszakával Románia végzett az élen. A térség további jelentős küldőországai pedig Szlovákia, Németország és Lengyelország voltak.

Januárban a hazai vendégek legnagyobb része a fővárosból és Pest vármegyéből érkezett a térségbe, a küldőterületek közül Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye emelkedett még ki. A vendégek korcsoportos megoszlása szerint a 45-54 év közöttiek aránya volt a legnagyobb, ezután a 35-44 éves és az 55-64 éves korosztály következett.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap)

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában