Látogatás

2023.03.28. 10:20

Az egri Roma Szakkollégium is bemutatkozott Brüsszelben

Négy hallgató utazott ki.

M. H.

A Roma Szakkollégium hallgatói Brüsszelben jártak

Forrás: uni-eszterhazy.hu

A Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat és a Roma Szakkollégiumi Egyesület képviselői egy szakmai utazás keretein belül nemzetközi konferencián vettek részt az Európa Parlamentben március elején – írja az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a honlapján. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen (EKKE) működő Roma Szakkollégiumot négy hallgató, Gáspár Emília, Kállai Ivett, Horváth Ádám és Oláh Márk Ábrahám, valamint Tóth Mariann mentor képviselte.

A Rómában történő bemutatkozás és pápai audencia után újabb nagyszerű lehetőség nyílt a szakkollégiumok számára Brüsszelben az Európa Parlamentben, hogy a Kelet-Közép-Európában egyedülálló módon megvalósított szerveződésüket, munkálkodásukat bemutathassák.

Az EKKE Roma Szakkollégiumot képviselő hallgatókat és a kísérő mentort óriási megtiszteltetésként érte, hogy képviselhették a szakkollégiumukat. A hátrányos helyzetű és/vagy roma szakkollégistáknak rendkívüli élmény volt az európai uniós intézmények brüsszeli székhelyét megismerni, és a büszkeség érzésével töltötte el őket, hogy Gáspár Emíliának lehetősége nyílt arra, hogy példás angolnyelv-tudásával bemutathassa az EKKE Roma Szakkollégiumot. Előadásában ismertette nehéz társadalmi és gazdasági helyzetét, elmondta érzéseit a romaságát illetően, hogy milyen romaként tanulni az egyetemen, majd beszélt identitásának megtalálásáról, amelyben a szakkollégium támogató szeretete és elfogadása segített, és ennek köszönhetően vált motiválttá és ambiciózussá.

A magyarországi szakkollégiumok találkozása és együttléte remek alkalom volt a hálózatosodás erősítéséhez  is, amely a kapcsolatok ápolásában, a másikra való odafigyelésben és egymás segítésében is tetten érhető volt. Mély benyomás volt megtapasztalni azt a jelenséget, ahogyan az országos hálózat leképeződött a hallgatók által kezdeményezett esti önszerveződő beszélgetések alkalmával megvalósult láncolattá.

Az Európa Parlamentben Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő köszöntötte a közel 50 fős delegációt, majd Járóka Lívia roma európai parlamenti képviselő fejezte ki reményeit a közös együttműködéssel kapcsolatban.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita, a KRSZH elnöke beszédében a lelkiélet szerepét hangsúlyozó roma szakkollégiumi tevékenységről fejtette ki gondolatait, amely segítő munkálkodás legfőbb célja, hogy a hallgatókban tudatosuljon: „Isten jelen van az életükben, megszólítható, és mindig segítséget nyújt.” Bizakodása szerint a szakkollégiumban eltöltött évek erős alapot adnak a szakkollégistáknak ahhoz, hogy boldoguljanak életük során.

Dr. Szakács Ferenc Sándor, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárságának egyházi és civil ügyekért felelős koordinátora a KRSZH és az RSZE működését, stratégiáját, minősítési rendszerét ismertette, valamint hangsúlyozta az egyedülálló kezdeményezést a roma szakkollégiumok létrejöttét illetően.

Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök a cigányság sorsát egy bibliai történettel állította párhuzamba, amellyel az üldözöttség megélését érzékeltette. Előadásában hangsúlyos szerepet kapott a művészet, hiszen festményekkel, fotókkal illusztrálta mondanivalóját, mindezt zenei hangaláfestés kíséretében. Ezután igazi különlegessége volt a konferenciának, hogy Lakatos Filip cigánytáncot mutatott be a közönségnek, amelyet nagy tapssal fogadtak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában