Kirándulás

2023.03.19. 11:30

Fújjunk üveget, másszuk meg a sástói kilátót, izgalmas barangolásokra hívogat a Mátra

Izgalmas látnivalókat találnak még a kínál a travelo.hu honlapján mutatta be, milyen érdekességeket fedeztek fel a Mátrában.

HEOL

Parádsasvár látványossága a Károlyi-kastély is.

Forrás: Fotó: Kállai Márton / Szabad Föld

Fotó: Kállai Márton

Mátrafüred és környéke

Mátrafüred Gyöngyös városának a része, de 5 kilométerre található tőle északi irányban - írja a travelo.hu, amelynek csapata felderítette a Mátrát és megosztották az itt tapasztalt érdekességeket. 

Kedvelt kirándulóhelye nemcsak a térség lakosságának, de hétvégente sokan érkeznek az ország más területeiről is, mivel innen kiindulva minden irányba találni túraútvonalakat. Érdekesség, hogy ezt az idegenforgalmi infrastruktúrát ugyanúgy fejleszteni kellett, mint bármi mást.

Mátrafüred - és általában a Mátra - túrázási lehetőségeinek népszerűsítésében fontos szerepe volt a 19. század végén Hanák Kolosnak, aki amellett, hogy személyes példamutatásával segítette a túrázás népszerűsítését, úttörő szerepet játszott a túrázás logisztikai alapjainak megteremtésében is. A település a nevét is 1893-ban kapta, akkor mikor megépült az egykori fürdő. Ezután vendégházak, és turistautak jöttek létre.

A fejlesztések a háború után tudtak folytatódni; ekkor épült meg a településrész egyik legöregebb és ismertebb, mára teljesen felújított szálláshelye, a mátrafüredi Avar Hotel (2020-ban nyitott újra). Ha Gyöngyös irányából érkezünk Mátrafüredre, először a Keresztelő Szent János kápolnát pillanthatjuk meg, mely a szépen rendben tartott mátrafüredi park szélén áll. 

A kápolna helyén már a középkorban is állt egy templom, amit aztán többször átépítettek. A Szent János kápolna akkor lett igazán fontos helyszín, miután 1713 nyarán Gyöngyös város szenátusa eldöntötte, hogy a nagy pestisjárványtól való megmenekülés emlékére minden év június 26-án hálaadó búcsút tartsanak a kápolnánál. A felszentelt épület 1767-re lett kész, homlokzatát 1795-re fejezték be Gyöngyös város címerével.

A park másik oldalán az ismert büfésor fogad bennünket, valamint jó néhány étterem, és a 4 Évszak - High-Tech Sportok Bázisa, ahol változatlanul extrém programokat foglalhatunk, valamint kütyüket és erdei közelekedési eszközöket bérelhetünk.

A különleges eredetű Sástó-kilátó

Mátrafüredtől néhány kilométerre található Sástó - folytatja a travelo.hu. Sétájukat a Sástói Kemping bejáratánál kezdték, ahol minden egy helyen van, és ahonnan könnyen eljuthatnak a térség legszebb kirándulóhelyeire. Közel van hozzá például a kalandpark, a Rákóczi-forrás, ahova a sárga+ jelzésen juthatnak el, valamint a Muzsla kilátó is útba ejthető a sárga sáv útvonalon.

Ők a Sástó-kilátóhoz igyekeztek, ami egy 53 méter magas kilátó, amely eredetileg fúrótoronyként üzemelt Algyőn. A szerkezetet Romániában gyártották és eredetileg a Szeged melletti Algyőre olajfúró toronynak szánták, de ilyen célra nem használták, mert nem felelt meg a magyarországi szabványoknak - írja a travelo.hu.

Sástóra kis átalakítás után, 1973-ban került, egy korábbi, 10 méter magas fából készült kilátó helyére. Csak az első teraszáig sétáltak fel, de már onnan is csodálatos volt a kilátás, bár akkor még egy kicsit kopár. Tiszta időben még a Tiszáig és a Budai hegyekig is ellátni.

Az első emeleti teraszon rajzok és megtapintható faragott madarak segítik a madárfelismerést, a harmadik emeleten pedig feliratos tájképek és távcső találhatók.

A sástói parkot elhagyva, a legközelebbi parkolóban, ahova több turistaút is befut, ne hagyjátok ki a lángosozást - intenek a portál munkatársai. - Forró menza tea, palacsinta és nagyon jó minőségű, árban is megfelelő lángosok várnak. Olyan kedvelt a büfé, hogy törzsvendégei is vannak, akiknek már mondaniuk sem kell a rendelést, csak beintegetnek az ablakon.

A parádsasvári üveghuta

A több mint háromszáz éves múltra visszatekintő parádsasvári üveggyártást feltámasztó manufaktúra egész évben látogatható! Azt azonban érdemes tudni, hogy mindenképpen be kell jelentkezni a bemutatókra, mert bizony sokan kíváncsiak rá.

Az üveghuta minden nap 9 és 15 óra között fogadja a látogatókat. A bemutatók egész óránként indulnak. Miután a travelo.hu csapata bejutott, egy érdekes előadás szem- és fültanúi lehettek. Miközben megismerik az üveggyártás alapjait, láthatják is, miként izzik a kemence, hogyan formázzák és hűtik le, színezik és díszítik az üvegfigurákat, virágokat, poharakat. 

Megtudhatták például azt is, hogy az az üveg, amit a mesterember fújni és alakítani kezd, nem egy adagnyi üveggombóc, hanem már egy második réteg, amit az első gombóc segítségével tud kiemelni az üvegfúvó. 

A teljes cikk itt olvasható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában