Munkabalesetek

2023.03.07. 11:26

Kisebb cégeknél történnek súlyosabb balesetek, jobban vigyáztak magukra a dolgozók Hevesben

A 2017-2019 közötti felívelő szakaszt követően visszaesett a munkabalesetek száma megyénkben.

Tóth Balázs

A pandémia óta csökkent a bejelentett munkabalesetek száma országosan és Heves megyében is, derül ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya által közzétett adatokból. Míg 2018-2019-ben még 23-24 ezer embert ért baj munkavégzés közben, addig a lezárásokkal sújtott 2020-as évben 20,4 ezer munkabaleset történt, egy évvel később már ezek száma megközelítette a 21,6 ezret, tavaly pedig 21,3 ezer ilyen esemény következett be. 

A halálos eredményű balesetek száma tavaly 19 százalékkal csökkent, azaz 16-tal kevesebben vesztették életüket munkájuk miatt. A pandémiával nem érintett 2018-2019-es években, illetve 2021-ben évente nagyjából nyolcvanan vesztették életüket munkahelyükön, vagy munkával összefüggően az utakon. Tavaly pedig 68-an haltak meg így a lezárt munkabaleseti jegyzőkönyvek alapján. Két évvel korábban, vagyis 2020-ban 64-en hunytak el. A főosztály szerint a halálos munkabalesetek esetén akár 30 százalékos különbség is lehet a munkabaleseti jegyzőkönyvek feldolgozása szerint és a munkabaleset bekövetkezésének ideje szerint kimutatott munkabaleseti adatok között.

A súlyos csonkulással járó balesetek számában húsz százalékos visszaesés volt 2022-ben 2021-hez képest, az egyéb súlyos végkimenetelű eseményekből azonban bő negyven százalékkal több esett, így összességében a súlyos kimenetelű esetek mennyisége 1,3 százalékkal csökkent. A csonkulásos balesetek mennyiségében 17 százalékos visszaesést jelentettek a hatóságoknak.

A statisztikák alapján a kisebb cégeknél kevesebb sérülés történik, ám az rendszerint súlyosabb kimenetelű. Minél nagyobb egy foglalkoztató, annál kisebb az esélye egy halálos, súlyos, vagy csonkulásos balesetnek. A legnagyobb veszélyben az 1-9, vagy a 10-49 dolgozót foglalkoztató cégeknél dolgozók vannak, lazábban kezelik a munkavédelmi előírásokat. Az egyes ágazatok között a balesetek számát tekintve a gépipar, a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás és távközlés, valamint a kereskedelem volt a legelső, a leghalálosabb szektor azonban az építőipar volt, a tragikus esetek harmada, 21 ehhez az ágazathoz kapcsolódott. A mezőgazdaság, a szállítás, a feldolgozóipar és a kereskedelem területén is 5-9 haláleset következett be.

Korcsoport szerint a 35-65 év közötti korosztályokat éri a legtöbb baj, és a legtöbb súlyos kimenetelű baleset. A 25-35 év közöttiek körében kevesebb volt a halálos esemény, de súlyos, vagy csonkulással járó baj a körükben is nagy számban előfordult. Jellemzően a férfiakat ért súlyos baleset: a 68 elhunyt közül 61, a 157 súlyos sérült közül 143, a 191 csonkulásossal járó közül 157 volt férfi az érintett. Az összes munkabaleset közel kétharmadában férfi volt a sérült.

Megyénkben tavaly 703 munkabaleset történt 2022-ben, legalábbis ennyi jegyzőkönyvet dolgoztak föl, ami az utóbbi öt évben a legkevesebb. Halálesetről nem írt a főosztály - 2018-ban, illetve a következő években kettő, öt, kettő, majd egy baleseti halál történt -, s mindössze kettő súlyos esetről érkezett jelentés. Csonkulással viszont hét baleset járt.

Százhatvan millió forintos bírság

Tavaly a hatóság összesen 374 hiányosságot megszüntető határozatot hozott, néhány tucat esetben döntött használat felfüggesztéséről, munkavégzéstől eltiltásról, tevékenység felfüggesztéséről. Az egyes megyei felügyelőségek 191 esetben szabtak ki munkavédelmi bírságot, ezek összege meghaladta a 160 millió forintot. A felügyelet 27 esetben közigazgatási, 24 alkalommal eljárási bírságot szabott ki.

Tavaly az első és második félévben nagyjából ugyanannyi munkabaleset következett be a megyében, 353, majd 350, viszont július és december között négy csonkulásos esemény következett be, súlyos viszont egy sem. A második félévet tekintve hasonlóan kevés esemény történt, mint 2020 utolsó hat hónapjában. Az utóbbi öt év tapasztalata az volt, hogy a második félévben több baj történt a munkavégzőkkel megyénkben, ebből lógott ki egy picit 2022. Rendszerint a július és december közötti időszak az, amikor több súlyos, halálos kimenetelű baleset történik (vagy akkor végeznek ezek kivizsgálásával) Hevesben. Ez alól a 2020-as és a 2022-es esztendők jelentettek kivételt.

Megyénkben egyébként 2012-2015 között kevesebb (540-655) munkahelyi baleset történt, mint az azt követő években, de a súlyos kimenetelűek száma akkor sem volt alacsonyabb.

Kiemelt képünk illusztráció, forrás Shutterstock

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában