Ünnep

2023.03.11. 13:30

Nosztalgiavonat zakatolt Hatvanban + fotók

Az 1970-es, 80-as éveket idézte szombaton délelőtt a hatvani vasútállomás.

T. O.

Belülről is meglehetett csodálni a különlegességet

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

Óriási tömeg, fiatalok és idősek, pezsgés, gyerekzsivaj, nem utolsósorban pedig a hajdani gőzmozdonyos közlekedés jellegzetes szaga: füst és pára, némi szénporral vegyítve. Mindez nem véletlen, hiszen ekkor tartották meg a Hatvan-Szolnok vasútvonal 150 éves megnyitása alkalmából rendezett ünnepséget, aminek alkalmából „békebeli” nosztalgiavonat is érkezett a településre, hogy déltájban a Jászság felé folytassa útját. Valóban nosztalgiaszerelvény volt, amelyre fel is szállhattak az érdeklődők. Megcsodálhatták a párnázott fülkés vagonokat, a keskeny folyosókat, az étkező-, háló- és szalonkocsikat.

– Megtiszteltetés számomra, hogy jelen lehetek ezen az eseményen – mondta Horváth Richárd polgármester, a Vasutas Települések Szövetségének elnöke köszöntőjében. – A vasútvonal a kiegyezés korszakának vívmánya; azóta lakóhelyünk olyan vasúti csomóponttá vált, mely meghatározóvá teszi városunkat hazánk közlekedésében. Külön öröm számomra, hogy a vasúti járműipar egyik leghíresebb, magyar fejlesztésű gőzmozdonya állt ma meg emlékútján Hatvanban. Ez a 424-es mozdony, a „Bivaly", egyike annak a sok-sok gőzösnek, amelyek építették, fejlesztették hazánkat, s tették azzá, amilyennek ma ismerjük. Fontos lenne, hogy ez a vonal a jövőben is betöltse szerepét.

Mint korábban megírtuk, a 68 kilométer hosszúságú Hatvan-Szolnok vasútvonal 1873 óta köti össze a Zagyva-folyó mentén a Jászságot a Grassalkovichok városával. Ez volt az apropója az ünnepségnek, amin köszöntőt mondott Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója is. A jeles alkalomból emléktáblát avattak az állomáson, a várótermekben pedig kiállítás nyílt, egyebek mellett makettekkel, korabeli eszközökkel és kordokumentumokkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában