Kucsmagomba

2023.04.12. 13:09

A tavasz egyik legfinomabb ajándéka már Hevesben is felbukkant + videó

Az észak-hevesi településeken rendszeresen erdőt járó és ismerőseim már szép zsákmányokról számoltak be közösségi oldalaikon. Hogy hol, azt nem verik nagy dobra.

B. K.

Kucsmagomba

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Az erdőt rendszeresen járó és ismerő emberek jól tudják, hogy az egyik legkorábban gyűjthető és ehető gomba Magyarországon a kucsmagomba. Az elmúlt napokban többen is megosztották a közösségi oldalakon az első szép gyűjteményeket. Erre a gombafajra már márciusban-áprilisban is rá lehet bukkanni, s ha valaki szerencsés, talál annyit, amennyiből mennyei lakomát készíthet.

Kalmár és Makara gombaügyi értekezésében az Ehető és mérges gombákban a következő leírást olvashatjuk róla: „ha a gomba két részből, tönkből és annak csúcsán kucsma- vagy süvegszerű kiszélesedésből áll, amelynek felülete gödrös, ráncos, tekervényes, szabálytalanul lebenyes, akkor az a kucsmagombafélék (Helvellales) rendjébe tartozik”. A szabálytalan lebenyesség ugyan nem hangzik valami étvágygerjesztően, mégis értékes és ízletes gombáról van szó, Magyarországon az ízletes kucsmagomba (Morchella esculenta) mellett a fattyú-kucsmagomba (Morchella semilibera) és a cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) gyűjthető, bár a szakértők ez utóbbi esetében arra figyelmeztetnek, hogy a fogyasztása allergiás reakciót válthat ki, nyersen pedig mérgező. A kucsmagombák mindegyikének esetében fontos a legalább húsz percen át tartó hőkezelés!

Gyűjtésekor nem árt némi tapasztalat és tudás. A szakértők is figyelmeztetnek rá, össze lehet keverni a redős papsapkagombával és rokonaival, ezek között pedig több mérgező is akad. 

Nem könnyű rálelni, mivel megbújnak az avarban.  Általában erdőszélen, kertben, mezőn terem, a sűrű erdőben nemigen él meg.

Korai termőideje miatt kedvelt böjti ételnek is számít. Optimális esetben a kucsmagombának szüksége van a szárazságra, a tartós hidegre, majd a bőséges csapadékra is. A kucsmagomba gombafonalai (micéliumai) a föld alatt összenőnek egymással, és szkleróciumokat képeznek, a gomba ebben raktározza a tápanyagot. A tűz során kiszáradt, majd a tavaszi áradások vagy esők során vízzel telítődő szkleróciumok gyorsan fejlődésnek indulnak, így jóval korábban jelenhetnek meg a gomba termőtestei, mint a többi faj esetében.

Így készítsd el az ínyencséget!
A kucsmagomba, mely egyszerűen elkészíthető és kifejezetten finom. Igazi családi kedvenc, gyűjtése pedig – akár a gyerekekkel együtt is – nagyszerű program. Receptet a berek.hu oldalon találtunk. 
Hozzávalók: kucsmagomba, vaj, tejszín a mártáshoz, kukoricakeményítő vagy liszt, só, bors (fehér, tarka) ízlés szerint, petrezselyem vagy akár medvehagyma (ha már az erdőt járjuk)
Elkészítése: a kucsmagombát folyó vízben átmossuk, (a nagyobb darabokat elfelezzük, a kicsiket egészben hagyjuk) a felolvasztott vajon megpároljuk. Amikor megpárolódott, megszórjuk egy kevés kukoricakeményítővel, majd hozzáadjuk a tejszínt. Megfűszerezzük, majd egyszer összeforraljuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában