Lehet tekerni

2023.04.05. 14:00

Elindult az Eger Bringa, ennyire egyszerű kölcsönözni + fotók, videó

GPS rendszerrel követik nyomon a biciklik útját. Később bővíthetik a rendszert.

Sz. M. L.

Várják az egri bringásokat

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Még 2019 januárjában indult el Egerben a LIFE IP HungAIRy projektben az Eger Bringa megvalósítása. Mindez az Európai Unió LIFE programjának támogatásával kezdődhetett el. A projektnek csak egyik eleme a közösségi kerékpáros rendszer, de talán az egyik legfontosabb. A városból hiányzott a térképről eddig egy ilyen mozgásigényes környezettudatos közlekedési módszer – mondta Mirkóczki Ádám szerda reggel a projekt átadóján.

A rendszert 20 kerékpárral és két állomással adták át, egyik a Felsővárosban a Kallómalom utcában, a másik az Árva közben épült. Kiépítésével elsősorban a helyieket szeretnék ösztönözni arra, hogy gépjárműveik helyett használják az alternatív közlekedési lehetőségeket.

A polgármester kitért arra, hogy az egriek ezer forintos éves bérlet mellé még egy olyan elem érkezett, amely az autók helyett alternativát nyújt. Hozzátette, szeretné ha a következő lépés az elektromos rollerek telepítése lenne a városba. Az Eger Bringa célja a város légszennyezésének, forgalmi torlódásainak és zajának csökkentése azáltal, hogy minél több ember használja a kerékpárokat a mindennapi életük részeként. A küldetése mindemellett pedig az, hogy népszerűsítse ezt a hatékony és környezetbarát alternatívát a városközpontban ingázók, utazók körében.

– Kell idő míg az egriek felfedezik maguknak a kerékpáros rendszert. A két állomás olyan domborzatú, hogy fiatalok idősek , erőnléti állapottól függetlenül. Az Almagyar és a Hajdúhegy eléréséhez azért sokaknak elektromos rásegítés is kellhet, hiszen a két hegyoldalra kevesen tudnak feltekerni könnyedén. Reméljük az ez irányú bővítés is megvalósulhat. Van szándék a rendszer fejlesztésére – tette hozzá.

Kiss Bálint a kivitelező Magyar Telekom Csoport képviselője arról beszélt, hogy 30 hibrid dokkoló áll rendelkezésre a két állomáson, ezek pedig alkalmasak arra, hogy a későbbiekben elektromos kerékpárokkal bővíthessék a kölcsönözhető járművek sorát.

– GPS van minden kerékpárban. Az állomások számának bővítése is lehetséges, például a város nagyobb gyáraiban is lehet rá igény. Egyébként az Árva közben bankterminál is elérhető, tehát nem csak a Tourinform irodában vagy az applikációban lehet majd előfizetni, hanem ott a helyszínen is – közölte.

Az Eger Bringa rendszer használata regisztrációhoz kötött. Amennyiben még nem regisztrált, a honlapon pillanatok alatt megteheti. Mint ahogy arról már beszámoltunk, alkalmi és állandó felhasználókra készülnek. Lehet havi féléves és éves bérletet is vásárolni. Eger Bringa kártyát  is lehet igényelni, mellyel egyszerűen, egy érintéssel megkezdődhet a kölcsönzés. A napi, 3 napos és heti jegyhez kérnek letétet is.  Ezektől azt várják, hogy majd a turisták veszik igénybe. Egyszerre csak 10 órát lehet egy kerékpár a felhasználónál, ha nem kerül vissza a dokkolóba akkor eltűntnek nyilvánítják és kerestetni kezdik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában