Laktanya, parkolóház

2023.04.18. 19:22

Gyurcsány Ferenc szerint bonyolult a helyzet Egerben

Két vármegyét érintő kihelyezett frakcióülést zárt a DK elnöke Egerben lakossági fórummal.

Sz. M. L.

Gyurcsány Ferenc Egerben, április 18-án

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Színes és szélesvásznú lesz, s azon dolgozunk, hogy happy enddel végződjön – így kezdte Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke kedd délután Egerben az Agria moziban beszédét. Gyöngyös és Verpelét után Egerben zárta a DK a két vármegyét érintő kihelyezett frakcióülését egy lakossági fórummal. Az esemény elején az egykori miniszterelnök arról beszélt, hogy tévúton jár Magyarország, szerinte hazánk egyértelműen a nyugati országokhoz tartozik.

– Mi azt gondoljuk, hogy a dolgunk olyan világot teremteni, amilyenben az osztrákok is élnek. Normális, egyszerű európai élet. A macska nem foghat egyszerre kint és bent is egeret. El kell dönteni, hol vagyunk. Az európai együttműködés sem tökéletes. Ahol két tucat nemzet képviselői ülnek, ott vita van. Miért, otthon nincs vita? Azért éles a magyar politikai helyzet, mert az alapkérdésben nem értünk egyet. Merre menjen az ország? Nincs a kormánynak azzal dolga, hogy a családok hogyan rendezik be az életüket, kit szeretnek. Abban van dolga, hogy minden gyerek beszéljen 14 évesen egy nyelvet. Hogy egyetlen nyugdíjas se fagyjon meg, mert nincs elég fa – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök szerinte nem arról beszél, hogy lesz könnyebb az Egerben és környékén élőknek, hanem arról, hogy mikor kivel háborúzik. Hozzátette: „kár, hogy gyerekkorában nem vettek több ólomkatonát a miniszterelnöknek a szülei."

Kifejtette, a DK szavazótábora nagyjából akkora, mint az összes többi ellenzéki párté együttvéve. Ezért a DK feladata, hogy összetartsa az ellenzéket. Úgy vélte, aki 2024-ben az önkormányzati választásokon győz, az megnyitja az utat a 2026-os győzelemnek. Elmondta, Gyöngyösön az a céljuk, hogy ellenzéki vezetés maradjon jövőre, ám Egerben bonyolultabb a helyzet. Ezt azonban nem részletezte.

Lakossági fórum az Agria Moziban
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Eger kultúrája egyedi. A települések kapják vissza a jogot, hogy saját iskoláik legyenek! Senkinek nem akarom megmondani, hogy nevelje a gyerekét. A gyerekeken múlik, hogy milyen lesz a jövő. Az árnyékkormány pedig elsősorban arról szól, hogy komolyan véve a feladatot készülnek a kormányzásra. Dobrev Kláraból nagyon jó miniszterelnök lesz – mondta.

Egy nő azt kérdezte tőle, hogy van-e ellenzék Gyurcsány Ferenc szerint.  A volt miniszterelnök kiemelte, szerinte igen, és a pártjuk sokat dolgozik ezért. Azt is elmondta, hogy nincs körülöttük korrupciós botrány és nem vádolhatják őket azzal, hogy összejátszanak a kormánnyal.

Császár Zoltán önkormányzati képviselő felvetette, hogy jelenleg nagyon komplex a politikai helyzet Egerben. 

– Egyedülálló az országban. Arra kérem önt, hogy vegye ki az országos kampánystratégiából a várost. Teremtsen egy külön helyzetet itt! - mondta. 

– Értem amit mond, és köszönöm. Nagyon összetett és bonyolult a helyzet Egerben. Nem akarom minősíteni a polgármester tevékenységét, de valóban át kell gondolni, hogy mihez kezdjünk Mirkóczki Ádámmal – felelte Gyurcsány Ferenc.

Egy helyi nő a parkolóház hiányára, a piac megközelíthetőségére és a laktanya kihasználatlanságára panaszkodott. Gyurcsány Ferenc azt mondta, a bezárás ellen csak az egriek tehetnek, tüntessenek a városvezetés ellen, gyűjtsenek aláírásokat. Illetve a DK-elnök kérdésére a munkatársai jelezték neki, hogy azt ígérték, amennyiben a DK kormánypárt lesz, akkor a városhoz kerül majd a laktanya épülete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában