Tájházak napja

2023.04.19. 19:55

Hétvégén szélesre tárják kapuikat vármegyénk tájházai is

Idén április 22-23-án rendezik meg a tájházak napját. Vármegyénkben is gazdag programokkal készülnek a különböző helyszíneken, ezekről Hegedűsné Majnár Mártát, a szövetség vezetőjét kérdeztük.

B. K.

Húsvéthétfőn is benépesült a noszvaji gazdaház

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Aki tartalmas kikapcsolódásra vágyik, már most bejegyezheti a naptárba április 22-23-át. A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is e napokon teremt alkalmat arra, hogy tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, s izgalmas, színes programokkal, egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt.

Vármegyénkben Markazon, Felsőtárkányban, Abasáron, Boldogon, Noszvajon, Parádon, Recsken is működnek tájházak. Boldogon április 22-én délelőtt 10-14 óráig várják a vendégeket a Kossuth út 32. szám alatti tájházban, ahol a helyi hagyományőrzők mutatják be a látogatóknak a helyi érdekességeket. Herőkét sütnek, tavaszi szendvicseket készítenek és muskátli ültetést terveznek. Tárlatvezetéssel is készülnek.

Noszvajon április 22-én a Gazdaházban ünnepelik a Tájházak napját 10-től 16 óráig. A programot az Örök Noszvaj kiállítás megnyitója indítja. A különleges fotókiállításon Noszvaj épített örökségeinek a régi és új arcai is megjelenik egyszerre. A Pitypang Hagyományápoló Egyesület közreműködésével a résztvevők megismerkedhetnek a népi hangszerekkel, és a noszvaji népdalkinccsel, és táncházon is részt vehetnek. Délelőtt a Szépen Szóló Társulat interaktív meseelőadása is szórakoztatja a közönséget.

Mátraszentimrén a Szlovák Tájház is bekapcsolódik a programba április 22-én délelőtt 10-től délután négyig. Azt is megtudtuk, hogy e napon a tárlatvezetés  mellett 11 órától a váraszói  Gyöngyvirág Citerazenakar is ad műsort, déltől pedig  ételkóstolóval várják a vendégeket. Délután kézműveskedés is  színesíti a programot. 

A szövetség hivatalos honlapján az olvasható, hogy a paraszti hagyományban a legszélesebb körben ismerték Szent György alakját, akinek ünnepnapja április 24-hez kötődik. Már 2013 óta a jeles nap hétvégéjén hagyományteremtő programjaikkal nemcsak a tavaszi állatkihajtás egykori emlékeire, hanem a megújulásra, a természet és az emberek újjászületésére is figyelmet kívánnak fordítani.

A szervezők szerint a tájházak napja remek lehetőség, hogy a hosszú tél után, a tavasztól őszig tartó nyitva tartás kezdetén megismerjük szűkebb pátriánk vagy távolabbi vidékek egykori életmódját, paraszti kultúráját, és felfigyeljünk mindarra, ami a hagyományos tudásból hasznosítható, újra élhető modern világunkban is. A tájházak ünnepélyes tavaszi kapunyitása alkalom arra is, hogy tavaszi, nyári programajánlatukra, eseményeikre felhívják leendő látogatóik figyelmét.

A tájházak napja országos központi megnyitó eseménye idén az Ecseri lakodalmas lesz április 22-23-án délelőtt 11-től 16 óráig. A település leghíresebb néphagyományát feldolgozó eredeti szlovák nyelvű koreográfiát kiemelkedő ünnepi alkalmakkor mutatják be a településen. Ez az a tánc, melynek lépéseit minden ecseri néptáncos ismeri és büszkén táncolja. 

A rendezvényhez csatlakozók tájházak programját a www.tajhazszovetseg.hu, illetve Facebook oldalaikon népszerűsítik. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában