Kutak

2023.04.13. 06:55

Komoly bírságra számíthat, aki nem jelenti be a kútját

Az engedély nélkül létesített kutak vízjogi fennmaradási engedélyezésére ez év végéig van lehetőség. Ha nem teszed meg, jövő évtől bírságot fizethetsz.

B. K.

A vidéken élő emberek az elmúlt években sokszor felkapták a fejüket a hírre, hogy a kertjeikben található, ásott, vagy fúrott kutakat be kell jelenteniük. Eddig egyértelműen értelmezhető szabályozás nem született ebben a kérdésben, de mostanra bizonyossá vált, hogy ez év végéig jelezni kell mindenkinek a helyi jegyzőnél, hogy a telkén rendelkezik ilyen létesítménnyel.

M. Tibor olvasónk azt fejtegette, nem érti, mire való ez az egész procedúra. Ő úgy vásárolta ingatlanát, hogy azon már ott állt a kút, ki tudja mióta. Természetesnek gondolja, hogy ebből öntözi nyáron a kertjét. Attól tart, ha most bejelenti, nyilvántartásba veszik, és előbb-utóbb valaki pénzt kér a használatért.

Mostanra eldőlt a kérdés, hogy kinek és mikor kell bejelenteni a kutakat. A törvényalkotóknak csupán egyetlen szándéka van, hazai vízkincsünk védelme. Ehhez nem árt tudni, hogy ki, mire használja a talajból nyert vizet.  

Ami most biztosan tudható, hogy, a kormány meghosszabbította az ásott és fúrt kutak ügyintézését. Az engedély nélkül létesített kutak vízjogi fennmaradási engedélyezésére 2023. december 31-ig van lehetőség - olvasható például a Kerecsendi Önkormányzat közösségi oldalán. A tájékoztatóban részletesen kitérnek a jogi szabályozás hátterére is. 

Ha iszunk is belőle, évente vizsgáltatni kell

Fontos, hogy házi ivóvízigény kielégítése esetén szükséges a vízminőség évenkénti vizsgálatának elvégzése.
A fennmaradási engedélyezési eljárás mind az ásott, mind a fúrt kutakra kiterjed.  Vagyis minden olyan kútra vonatkozóan engedélyt kell kérni, amelyet engedély nélkül létesítettek. Aki legkésőbb 2023. december 31-ig nem kér ilyen hivatalos hozzájárulást, holott tudja, hogy engedély nélkül létesített kútból nyeri a vizet,  annak 2024. január 1-jétől vízgazdálkodási bírságot kell fizetnie. Arra biztatunk mindenkit, tájékozódjon időben és tegye meg a szükséges lépéseket!

A lényeg az, hogy minden településen a jegyzőnek kell benyújtani a fennmaradási engedély iránti kérelmet. Ebben a települési önkormányzatok segítenek. Sok helyen erre már kész dokumentum áll rendelkezésre, s interneten is letölthető. Mindenkinek érdemes tehát a saját helyhatóságán érdeklődni a részletekről. 

Fontos tudnivaló, hogy az önkormányzatoknál akkor kell bejelentést tenni, ha a kút nem érint karszt- vagy rétegvizet, ha épülettel rendelkező ingatlanon van, ha magánszemély a kérelmező, s ha a kút házi ivóvízigény és a háztartási igények kielégítését szolgálja. 

Ha a kút nem gazdasági célú vízigényt szolgál, akkor a fennmaradási engedélyezés a jegyző hatáskörébe tartozik.
Ha az előző feltételek közül bármelyik nem teljesül, akkor nem a jegyző, hanem az illetékességgel rendelkező Heves Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatáskörébe tartozik a kút fennmaradási engedélyezési eljárása.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Frank Yvette/Délmagyarország.)

 



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában