Szemétkedés

2023.04.25. 13:55

Mások eldobált mocskát gyűjtöttük a szakadó esőben, kóbor kutyáktól feszélyezve Kerecsenden

A TeSzedd! akcióhoz csatlakozni szép dolog. Mi is elszegődtünk Kerecsenden a szemétgyűjtésre meghirdetett napon. Esőben gyűjtöttük a mások által eldobált kacatokat.

B. K.

Kerecsenden is sokan szedték mások helyett a szemetet

Forrás: Barta Katalin/Heves Megyei Hírlap

Kerecsend, április 25., kedd reggel nyolc óra. Mivel jó előre meghirdették az önkéntes szemétgyűjtési akciót a településen, elhatároztam, mindenképp részt veszek abban. Szeretem a falut, ahol élek, és bánt, amikor azt látom, hogy a többségében szépen rendezett, virágos udvarok hátsó szegletében több köbméternyi szemét lapul a tavaszi fűben.

A Bereksor úti, volt téesz iroda előtt gyülekezik a csapat a szemerkélő esőben. Többnyire közmunkás lányok, asszonyok veszik magukhoz a zsákokat, kesztyűket, hogy több brigádban induljanak el a falu különböző pontjaira. 

Nagy Ferenc, a közmunkások vezetője elmagyarázza, hova kell elhelyezni az összegyűjtött szemetet, hogy azt a szolgáltató alkalomadtán ingyen elszállítsa. Jó munkát kíván, s kéri, vigyázzon mindenki magára, egymásra.

A mi öt fős csapatunk feladata a Demjéni, a József Attila, illetve a Pataki utcák által határolt közterületek megtisztítása. 

A Demjéni úton a falutábláig tartó közel egy kilométeres szakaszon egy fél zsáknyi szemét is alig gyűlik össze. Az árkok takarítva, a fű lenyírva, az átereszek tiszták. Kis, sáros bekötő úton haladunk tovább a József Attila utca felé. Két oldalon térdig érő fű, virágzó bokrok, s alattuk kupacokban burjánzó szemét. Van itt minden. Kidobott babakocsi, etetőszék, rossz matrac, tv-képernyő és persze rengeteg, nem idevaló kommunális hulladék. Konzerv- és sörösüvegek, petpalackok, a felismerhetetlenségig szétázott rongyok. Pakoljuk a zsákokat, húzkodjuk az útra a kacatokat, s közben  azt érezzük, hogy a cipőinkben tocsog a víz.  

A Pataki utca végén megtorpanunk. Négy-öt kutyából álló, szabadon kóborló, csapzott falka figyeli ténykedésünket. Az asszonyok azt mondják, ezekből kettő veszélyes. Mindenkire rátámadnak. Tettek már bejelentést mindenhol, mert minden gyerek, felnőtt fél tőlük, de azóta sem történt semmi. 

Fiatal anyuka tolja hazafelé kisbabáját babakocsiban az esőben. Egy rossz hírben álló, pitbullra hasonlító eb tart feléjük. Az anyuka megáll, mozdulni sem mer. Elkísérjük egy darabon, amíg biztonságban érzi magát. 

Az egyre szaporább esőben hajolgatunk a szemétért. Elhajigált üdítős dobozokat, rongyokat pakolunk a zsákokba, s az egyikünk egy szétmálló, fekáliás pelenkát is felvesz. Percekig küzd a hányingerrel.

Legyen szégyen a szemetelés!

Április végéig számos megyénkbeli település csatlakozott a TeSzedd! önkéntes mozgalomhoz. Az előre regisztrált napokon a szolgáltató ingyen zsákokat biztosít, s az összegyűjtött szemetet ingyen szállítják el. Szép kezdeményezés ez, de még szebb lenne, ha nem lenne rá szükség. Hogy miként lehetne rábírni az embereket arra, hogy természetes igényük legyen a kuka használata, a saját portájuk rendben tartása, nincs ötletem. Mi csak a közterületen szedtük a szemetet, de hogy mi van az egyes ingatlanok mögötti, fűvel, bokrokkal teli egyes területeken, azt csak feltételezem. Semmi biztató. Példamutatás kellene talán minden egyes nap, hogy szégyen legyen a szemetelés.

Délelőtt fél tizenegyet mutat az óra, és ekkor érzem úgy, hogy szép dolog az önkénteskedés, meg a környezetvédelem, de ebből nekem mára elég ennyi. 

Elköszönök, hazaballagok, bedobom a mosógépbe a rajtam lévő ruhákat, kisúrolom a szétázott cipőmet. Szerencsésnek érzem magam, hogy gyorsan szabadulhattam az önként vállalt kalandból. Társaimnak délután háromig tart a műszak. Azt mondják, a mi csapatunk szerencsés. A Dankó úti brigádnak minden bizonnyal kilátástalanabb a helyzete ezen a napon.  

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában