Top 10

2023.04.09. 11:44

Noszvaj és Bélapátfalva is szerepel a legtutibb húsvéti kirándulóhelyek közt

A Borsonline gyűjtötte csokorba a legnépszerűbb húsvéti kirándulóhelyeket hazánkban.

HEOL

A Bél-kő lábánál tekerni nem mindennapi élménynek számít

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

A Top 10-es listán két Heves vármegyei település, Bélapátfalva és Noszvaj is helyet kapott. 

- Csodás templomra bukkanhatunk, ha Bélapátfalvára megyünk. Itt találjuk a Ciszterci-apátságot, a 781 méter magas Bél-kő lábánál, az erdős-ligetes emelkedésen fakadó Háromkút-forrás mellett. Ez az egyetlen Magyarország épségben megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, amely 1232-ben épült, védőszentje a Nagyboldogasszony. 1732-ben kezdték meg a templom helyreállítását, s az újjáépítés befejezése után szentelték föl. Ez lett Apátfalva plébániatemploma. Mindenképpen érdemes egy pillantást vetnünk a kapu fölött található rózsaablakra - írta a Borsonline Bélapátfalváról.

Noszvajról is hasonlóan dicsérő gondolatokat fogalmaztak meg:

- A meseút nem csak a kicsik számára felejthetetlen program, hanem a felnőtteknek is. Az úton számos kaland és játék vár ránk, így egészen biztos, hogy este a családunk minden tagja rengeteg élménnyel gazdagodva hajtja álomra a fejét. Az út során 10 gyönyörű, kézzel festett házikóban egy-egy, népmesét, és a meséhez kapcsolódó játékos feladatot rejtettek el számunkra, így a meseút tényleg egy varázslatos program. Miközben megkeressük a kacsalábon forgó házikót, a meseházak kulcsát, csodás táj vesz minket körül, amelyben nem győzünk majd gyönyörködni. A kisebbek kaphatnak egy valódi meseútlevelet, amelyen nyomon követhetjük utunk minden állomását. Jó, ha erre a programra viszünk otthonról megunt mesekönyveket is, mert az egyik állomás a cserebere pont, ahol egy meseládát találunk. Ebbe beletehetjük a hozott könyvet, és kivehetünk helyette egy másikat. A Meseút egy másik állomásán pedig nem csak minket várnak apró kincsek, de mi is hagyhatunk ott egy kis ajándékot a következő utasnak. A meseút nagyjából 7 km hosszú, amit bejárhatunk egy-két óra alatt is, de akár egy egész napot is rászánhatunk - írták.

A Borsonline tízes listáján szerepel egyébként a Gemenci erdő, az Óvárt rangsorolták illetve Zirc, Zemplén, Fertőd, Tata, Őrség és Kőszeg is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában