Vidám túra

2023.04.02. 11:09

Ritkán látni ennyire lelkes önkéntes szemétszedőket mint a Mátrában + fotók

Csatlakoztak a Tavaszi nagytakarítás programhoz.

Sz. M. L.

Rengeteg szeméttől tisztították meg az ország egyik legszebb pontját

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Több településhez hasonlóan Kékestető környékén is hulladékgyűjtő akciót hirdettek a április első hétvégéjére. A Mátra Síszervíz idén is csatlakozott az Aktív Magyarország Tavaszi nagytakarítás programjához.

– Szeretnénk a tavasz leheletében ébredező környezetért, életre kelő bibékért, szorgos hangyákért, büszke szarvasbogarakért a körülöttünk lévő zöld óriásokért valami apró dolgot tenni, de mindenképpen olyat ami valami nagyot jelenthet az éledező környezetnek. Ha csak egy pillanatra is, de akarunk hinni abban, hogy meg tudjuk teremteni az erdő tisztaságát, csatlakozz vidám szemétszedő csapatunkhoz – fogalmaztak a szervezők az eseménnyel kapcsolatban. Szemétszedő túrájuknak a Mátra egyik leglátogatottabb területét választották, a Mátraházi parkolóból indultak szombaton.

A szerviz szerint a téli időszakban több ezer ember fordul meg Kékestetőn és az onnan induló Déli sípálya nyomvonalán. Akarva akaratlanul sok olyan hulladék képződik a hegyen ami nem tartalmaz élő sejteket, mindinkább szintetikus anyagokat, amelyek több 100 éves lebomlási ciklusuk alatt toxikus elegyet juttatnak a környezet talajába, friss forrásokba, patakokba.

„Minden egyes hulladékdarab összeszedésével nem csak a vizuális hatást javítjuk, hanem sok száz, vagy ezer erdei életet is megmentünk.” – fogalmaztak.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában