Női klub

2023.04.13. 10:34

Tabukat döntögettek, nyíltan beszélgettek a menstruációs szegénységről Egerben

A szihalmi Kis Bocs Baba- Mama Közhasznú Egyesület női klubja Egerben tartott beszélgetést a napokban a Verőszala úti Jelenlét Pontban.

F. V. E.

Az egészségügyi ládából bárki kiveheti a számára szükséges menstruációs higiéniai eszközöket

Forrás: Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület/Facebook

Ahogy azt Galyasné Dósa Katalintól, az egyesület elnökétől megtudtuk, a klub célja a menstruációs szegénység megszüntetése. Feltárják az okokat, nyíltan beszélgetnek a nőkkel erről a kényesnek számító témáról, és több megoldási javaslatot is kitaláltak már. Fontosnak tartják egyebek között, hogy ne legyen tabu téma, s hogy minél több nőnek és fiatal lányoknak segítsenek például tájékoztatással.

– Egerben a hölgyek kendőzetlenül elmondták véleményüket a menstruációs szegénység okairól, s ezeket mind-mind fel is jegyeztük, hiszen tanulmányt készítünk a témában. A foglalkozás után a kötetlen beszélgetés részeként a hölgyek megosztották velünk azokat a gyerekkori negatív élményeiket, amiket nehezen éltek meg. Az egyik anyuka elmondta például, hogy állami gondozásból került nevelőszülőkhöz, ahol tabu volt a nagylánnyá válás témája, így amikor szembesült az első alkalommal a menstruációval, nagyon megijedt, mert azt hitte, hogy súlyos beteg. Nem értette, miért múlik el néhány nap után, s miért jön elő újra havi rendszerességgel – osztotta meg az egyesület közösségi oldalán a beszámolót. 

Ahogy arról már írtunk, a Kis Bocs Egyesület tagjai egy tanulmányt már készítettek a füzesabonyi járásban, s abból kiderült, a nők 38 százaléka érintett a menstruációs mélyszegénység témában, ezért jogszabálymódosítási javaslatokat dolgoztak ki az illetékesekkel annak érdekében, hogy csökkenjen ez a százalék.

Hazánkban először Szihalmon az egészségügyi központban helyeztek el egészségügyi ládát, melyből bárki kiveheti a számára szükséges menstruációs higiéniai eszközöket, de akár babák ellátásához szükséges törlőkendőket vagy épp tisztálkodási szereket is. 

Portálunknak Galyasné Dósa Katalin elmondta, további ládák kihelyezését tervezik, április 25-én Egerben ki is teszik a következőt, a Verőszala úti Jelenlét Pontnál.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában