Andezit-Bau

2023.04.17. 17:07

Újabb robbantásra készülnek a kőbányában, időben értesítik a recskieket

Újabb robbantásra hívja fel a figyelmet Andezit-Bau Kft. a recski kőbányában: április 21-én számíthatnak a robbantások zajára a helyiek. A cég ígéri, a hanghatása és rezgésének mértéke az engedélyezett határérték töredékét sem közelítik meg.

T. B.

Háttérben a recski bánya

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Andezit-Bau Kft hétfői közleménye szerint 2023. április 21-én, pénteken 8 és 17 óra között minden vonatkozó szabályozás betartása mellett robbantani fognak a recski VII-es kőbányában. A cég a KL Demex Kft-t bízta meg a kőzetjövesztő robbantással.

Mint írták, a helyi önkormányzat és a hatóságok felé megtették a hivatalos előzetes bejelentéseket, illetve a lakosságot és minden érdeklődőt a településen közterületi plakátok formájában is előzetesen tájékoztatnak az eseményről. A korábban tapasztalt fokozott érdeklődésre tekintettel Recsk polgármestere, a település képviselő-testületének tagjai, a helyi nemzetiségi önkormányzat vezetője, illetve az önkormányzat által felkért, az Andezit-Bauval folyamatos kapcsolatban álló szakértő számára felkínálják, hogy a bányaudvar bejáratánál - a biztonságos védőtávolság betartásával - betekintést biztosítanak a munkafolyamatba a robbantás időtartama alatt. Szeretnék, ha a helyi döntéshozók személyesen, valamint a külső, auditált cég mérőműszereinek adatai alapján is meggyőződhessenek arról, hogy a robbantás hanghatása és rezgésének mértéke az engedélyezett határérték töredékét sem közelítik meg. Az előző kőzetjövesztéshez hasonlóan a szakemberek ezúttal is kisméretű robbantási lyukakban osztják el a tölteteket, és a felületet ismét vastag geotextíliával fedik, így szálló por sem keletkezik.

A cég közleménye szerint az előző kőzetjövesztő robbantás óta több mint két hónap telt el, a bányászati és feldolgozási tevékenység terv szerint haladt, a bányászott kőzet minősége, mennyisége, és a piaci érdeklődés is az előzetes elvárásoknak megfelelően alakult. Ennek megfelelően továbbra is minden esély adott arra, hogy szándékuknak megfelelően az Andezit-Bau Kft. jelentős adóbevétellel, munkahelyteremtéssel, és társadalmi szerepvállalással tovább gyarapítsa a bányászmúltjára méltán büszke Recsket.

Felhívták a figyelmet arra, hogy amennyiben a meteorológiai előrejelzés zivataros, viharos időjárást vagy hóesést jósol, a robbantás elmaradhat. A robbantás előtt 10 perccel 3 hosszú hangjelzés (3x5 másodperc), közvetlenül a robbantás előtt 3 rövid hangjelzés (3x2 másodperc), illetve a robbantás lefújását 1 hosszú hangjelzés (1x5 másodperc) tájékoztat. A robbantási tevékenység műszaki létesítményeket, védendő természeti értékeket ezúttal sem veszélyeztet - írta a cég. A társaság kéri a lakosságot és minden érdeklődőt, hogy a biztonságuk megóvása érdekében a robbantás ideje alatt a jelzett védőtávolságot és a jelzőőrök utasításait tartsák be.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a recskiek egy része tiltakozott amiatt, mert a házakhoz közel nyílt kőbánya, ami szerintük jelentős zajjal jár. Nehezményezték, hogy a bányanyitásról illetve a korábbi robbantásról pedig nem kaptak előzetesen megfelelő tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában