Belháború

2023.05.04. 19:55

A belháború máig nem ért véget a gyöngyössolymosi képviselő-testületben

A grémiumon belüli ellentét miatt már több mint két éve nincs alpolgármestere az önkormányzatnak.

Szabó István

Vajon, mikor lesz a gyöngyössolymosi önkormányzatnak alpolgármestere?

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyössolymoson a legutóbbi képviselő-testületi ülésen sem döntött a grémium az alpolgármesteri tisztség betöltéséről. Asztalos Miklós polgármester arról beszélt portálunknak, hogy a vita erről már több mint két éve kezdődött.

– A koronavírus-járvány veszélyhelyzete alatt polgármesterként a képviselő-testület feladat- és hatáskörét gyakorolva Szabó Zsolt alpolgármesteri megbízatását  2021. április 15-én visszavontam, és helyette dr. Füleki Tibor képviselőt tettem meg Gyöngyössolymos alpolgármesterének. Szabó Zsoltot azért váltottam le a tisztségből – hangsúlyozom, a képviselő-testület jogkörét polgármesterként gyakorolva –, mert az együttműködés vele lehetetlenné vált. Elveszítette a bizalmamat. Szakmai kérdésekben nem számíthattam rá, több alkalommal – mások előtt is – megfenyegetett, becsmérelt, erről közösségi oldalamon videók láthatók. Ahogy arról is, hogy azzal henceg évek óta, ő helyezett a polgármesteri székbe, s nem a választók szabad akarata. Én pedig nem vagyok senkinek sem a bábja, a solymosi embereket képviselem, és nem egyesek hatalmi érdekeit. A kapcsolatunk akkor romlott meg végleg, amikor Szabó Zsolt megakadályozni készült a kerékpárút engedélyezését, miután a kerékpárút tervezése során fény derült arra, hogy évek óta jogalap és szerződés nélkül használja a családi cégük az egyik önkormányzati ingatlant. Sőt, azt 2022-ben peres úton el akarták birtokolni, de ez nyilvánvalóan nem sikerült – jelentette ki Asztalos Miklós.

A polgármester szerint Szabó Zsolt a leváltása óta eltelt több mint két év alatt semmiben sem működött együtt vele, egyetlen döntését sem támogatta, megsértődött. Asztalos Miklós szerint a képviselő-testület ülésein Szabó Zsolt rendszeresen solymosi képviselőhöz méltatlan módon viselkedik. Erről is több videót közzétett már a polgármester.

– A grémium többsége a 2021. október 27-i testületi ülésen, hivatkozva arra, hogy szerintük a polgármester nem hozhatott jogszerű döntést Szabó Zsolt leváltása és dr. Füleki Tibor kinevezése tárgyában, a veszélyhelyzet alatt erről hozott polgármesteri döntéseimet visszavonta. A döntést követően dr. Füleki Tibor alpolgármesteri megbízatásáról önként lemondott, kérve, hogy alpolgármesteri pozíciójában a testület erősítse meg. Ezt két képviselő, Kis Csaba és Sárkány Ferenc az ülésen meg is ígérte, amennyiben támogató állásfoglalás születne arról, hogy Szabó Zsolt nem alpolgármester. A testület soron következő ülésein a dr. Füleki Tibor alpolgármesterré választásáról szóló előterjesztést folyamatosan napirendre tűztem. A szavazás több alkalommal, a testületben fennálló ellentétek miatt meghiúsult, vagy dr. Füleki Tibor tartózkodása miatt nem nyerte el a szükséges minősített szavazattöbbséget – részletezte Asztalos Miklós.

Továbbra sincs béke a képviselő-testületben Gyöngyössolymoson 
Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A Heves Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálya figyelemfelhívással élt, amely szerint a Belügyminisztériummal egyeztetett szakmai vélemény alapján a polgármesteri döntés képviselő-testület által történő visszavonásával visszaáll az eredeti, azaz a visszavont polgármesteri döntés előtti állapot. Ekkor többen úgy vélték, hogy Szabó Zsolt tekintendő továbbra is Gyöngyössolymos alpolgármesterének. Én a fenti kormányhivatali álláspontot nem fogadtam el: 2022 júniusában a Miniszterelnökséghez fordultam szakmai iránymutatásért. A Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára 2023. április 11-én meg is fogalmazta állásfoglalását. Eszerint a Miniszterelnökség, egyeztetve a Belügyminisztériummal és az igazságügyi tárcával is, kimondta, hogy jelenleg Gyöngyössolymos önkormányzatának nincs alpolgármestere. Tehát három minisztérium ismerte el az igazamat - érvelt a polgármester. 

- A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 74-78. § alapján a képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel egy alpolgármestert választ, vagy több alpolgármestert választhat. A testület legalább egy alpolgármestert saját tagjai közül választ meg. Az állásfoglalás indoklása szerint Szabó Zsolt alpolgármesteri tisztsége a polgármesteri döntést hatályon kívül helyező képviselő-testületi határozat alapján nem "éled fel". A polgármesteri döntést már korábban végrehajtották, a képviselő-testület döntéséből nem fakadnak jogok. Ezért a korábbi alpolgármester az Mötv. 74.§ (1) bekezdésének megfelelő ismételt megválasztásával kerülhet csak vissza tisztségébe – magyarázta Asztalos Miklós.

A polgármester arról is beszélt, hogy az elmúlt évek alatt nagyon jó munkakapcsolatot alakítottak ki dr. Füleki Tiborral, akinek a lemondását követően is megmaradt ez a jó kapcsolat.

– Dr. Füleki Tibor képviselőként heti rendszerességgel érdeklődik a település ügyeiről, a jövőbeni elképzelésekről. Meghallgat és tanáccsal lát el, aktívan, cselekvő módon részt vesz az önkormányzat életében. A pénzügyi bizottság munkáját önként segíti. Érdeklődő személyiség, kérdéseit, döntési javaslatait nem magánérdek, hanem a település érdeke vezérli. Az ő ötlete, elképzelése, tervei alapján elindultunk azon az úton, hogy megvalósulhasson Gyöngyössolymoson egy honvédelmi sportközpont, amely kiemelkedő jelentőségű beruházás a falu életében. Ezért a célért együtt dolgoztunk és lobbiztunk a legfelsőbb szinteken is. Tanácsa, észrevételei minden gyakorlati kérdésben mindeddig megalapozottak és szakszerűek voltak, figyelve a jogi lehetőségekre, a döntések gazdasági hatásaira. Cégvezetői tapasztalata és gyakorlata a település számára rendkívüli haszonnal bír, tiszteletdíját felajánlotta a helyi civil szervezeteknek. Fentiek alapján továbbra sem kérdés, hogy őt javaslom Gyöngyössolymos alpolgármesterének, és ő azt mondta nekem, hogy elvállalja a feladatot – szögezte le Asztalos Miklós.

A polgármester elmondta: ahogy a szaktárcák előírták, a testület 2023. április 25-i ülésére alpolgármester-választási előterjesztést készített, a Miniszterelnökség állásfoglalását is csatolta mellé, és napirendre vette a kérdést. Az ülésen azonban a többség, három képviselő – Szabó Zsolt, Lukács László és Sárkány Ferenc – Szabó Zsolt indoklás nélküli javaslatára levette napirendről az alpolgármester-választást, folytatta Asztalos Miklós. Szerinte az alpolgármesteri tisztség be nem töltése mulasztásban megnyilvánuló törvénysértés, mely a fent említett képviselők felelőtlen magatartása miatt állhat fenn.

– Azt gondolom, hogy Szabó Zsoltnak és csapatának ideje félretennie a sértettséget, és elfogadni, hogy más, nála hozzáértőbb, felkészültebb, szakmaibb, bölcsebb, és a helyi közösség által is erősebben támogatott alpolgármesterrel szeretnék együtt dolgozni. Mi ugyanis építeni jöttünk, az építő munkában azonban az említett három képviselő folyamatosan akadályozza Gyöngyössolymos közösségét. Ezzel nem nekem ártanak, én elviselek minden kritikát, és meg is szoktam, hogy milyen stílusban beszélnek rólam, nem is érdekel. A falu jövőjét azonban nem vehetik el a solymosiaktól. Az elmúlt két évben több ülésen nem is jelentek meg. Ha pedig eljöttek, több alkalommal egyszerűen felálltak, és hazamentek az ülés kellős közepén. Az sem zavarta őket, hogy a helyi lakosok is jelen vannak, erről is több videót tettem már közzé. A falu és jómagam is a törvényes, előre mutató működést támogatjuk a folyamatos viták és gáncsoskodások helyett – fogalmazott Asztalos Miklós.

Szabó Zsolt ellentétes véleménnyel van minderről. Portálunk érdeklődésére elmondta: az nem hencegés a részéről, hogy ő segítette a polgármesteri tisztséghez Asztalos Miklóst, hanem tény.

– Amikor Asztalos Miklóst polgármesterré megválasztották, ő kezet adott arra, hogy mi ketten vállvetve dolgozunk a faluért. Megígérte, hogy ha köztünk konfliktus alakul ki, akkor azt négyszemközt megbeszéljük, s úgy állunk ki a nyilvánosság elé, hogy egyetértünk. Nem igaz, amit a polgármester mond arról, hogy évek óta jogalap és szerződés nélkül használja a családi cégünk az egyik önkormányzati ingatlant. Tisztázzuk: én nem vagyok tulajdonos ebben az ingatlanban. Ezt a szüleim vásárolták több mint 20 éve egy felszámolásból. Akkor a bank eladta egy bizonyos személynek, és az a tulajdonos értékesítette tovább nekünk. Ennek a területnek a harmadik tulajdonosai vagyunk. Akkoriban ezt a területet –  amennyire tudom, mert nem vagyok tulajdonosa –  per- és tehermentesen adta el a Budapest Bank felszámolója egy Pest megyei vállalkozónak. Az a vállalkozó egyfajta tevékenységet szeretett volna folytatni rajta, de elállt ettől. Akkor eladó lett a terület, és megvásároltuk tőle, így került a család birtokába – de arról nem tudtunk, hogy önkormányzati ingatlan- érvelt Szabó Zsolt. 

- A polgármester azóta is ezzel fenyeget engem, mindenféle mutyival meg összejátszással megvádolt. Ezt a területet negyven éve vette meg egy helyi vállalkozó, én akkor 10 éves voltam. Ennyi idősen milyen mutyit csináltam volna? Vízfolyás van a területen bejegyezve, ami az állami víztársulaté. Amikor a papíralapú térképekről átálltak a digitális alapúra, nagyon sok olyan dolog derült ki, amik nem voltak tisztázva. Ennek az áldozatául esett a családom. Édesapám 15 éve meghalt, utána nem történt további rendezés az ügyben. Amikor a problémára a közelmúltban fény derült, kértük, hogy rendezhessük. Az önkormányzat részéről a jegyző megrendelte az értékbecslőt, mi annak a költségnek a felét ki is fizettük. Az értékbecslő által megállapított értéket, mintegy 2,1 millió forintot hajlandóak vagyunk kifizetni az önkormányzatnak. A mai napig sem zárkózunk el ettől. Egy felfújt dolog a földmutyi, a földterület jogtalan használata – közölte Szabó Zsolt.

– Nem igaz, hogy nem működtem együtt Asztalos Miklóssal. Ha valaki visszapörgeti a polgármester Facebook-oldalát, akkor láthatja, hogy többször kiemelte a faluért végzett munkámat. Meg lehet nézni ezt akár a sportélet, akár az óvoda, az iskola, egyház, a falu különböző rendezvényeinek a támogatása terén. Kezdetben dicsért, hogy ingyen szállítottam követ, mértem fel utakat, eltúrtam zöldhulladékot, beszereztem sózó anyagokat, kavicsot a falunak. Ezt megköszönte, eleinte nem volt probléma. Amikor utána volt egy nézeteltérésünk, ő egyfajta boszorkányüldözésbe kezdett. Nemcsak ellenem, a családom ellen is.  Hangsúlyozni szeretném: én nem Asztalos Miklósnak fogadtam, úgymond, hűséget, hanem a falunak, és annak az érdekeit néztem. Nem a polgármestert kell, hogy támogassam, hanem a falut. Az, hogy ő ezzel nem ért egyet, azzal én nem tudok mit kezdeni. Abban, hogy nekünk Asztalos Miklóssal különbözik a véleményünk, azt gondolom, semmi kivetnivaló nincs. A nézetkülönbségeket meg kell beszélni. De vele nem lehet megbeszélni dolgokat, mert ha valaki nem azt a véleményt osztja, amit ő elgondol, akkor egyfajta ellenségeskedés alakul ki – jelentette ki Szabó Zsolt.  

Azt Szabó Zsolt is elismeri, hogy a pandémia idején a polgármesternek jogában állt őt leváltani.

– Ezt nem vitatom. Ha a járvány alatt ez volt neki a legfontosabb döntés, lelke rajta. A pandémia után viszont volt lehetősége az önkormányzatnak, amit majdnem mindenhol meg is tettek, hogy hatályon kívül helyezze azokat az intézkedéseket, amelyeket a polgármester a veszélyhelyzet alatt hozott. Több ilyen intézkedés közül az alpolgármesteri felfüggesztésemet is hatályon kívül helyezte a képviselő-testület többsége. Erre a polgármester küldött egy levelet a Heves Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztálynak, dr. Ungvári Tamásnak állásfoglalásért. Ő pedig a Belügyminisztérium által kiadott állásfoglalást írta le az önkormányzatunknak. Ezt Asztalos Miklós eltitkolta a képviselők elől, mondván, ezt neki küldték, és ehhez másnak semmi köze nincs. Én is megkértem ezt az állásfoglalást a törvényességi felügyeleti osztálytól. Ezzel a papírral a kezemben elmentem a testületi ülésre. A polgármester azt mondta, hogy ő ezt a Belügyminisztérium által kiadott állásfoglalást nem fogadja el, és továbbiakat fog kérni. Ennek lassan egy éve. Azóta nincs alpolgármester. Asztalos Miklós kinevezett egy alpolgármester saját hatáskörben, de ezt a grémium többsége nem hagyta jóvá. Ezért az illető lemondott tisztségéről. Egy éve, amióta jogerős törvényességi állásfoglalás van az alpolgármester kilétéről  – vagyis arról, hogy én vagyok az, azóta Asztalos Miklós nem hajlandó visszahelyezni engem ebbe a tisztségbe – fogalmazott Szabó Zsolt.

– Legújabban egy helyettes államtitkártól kaptunk levelet. Asztalos Miklós most erre hivatkozik, de nem láttuk, mi volt az a kérdés, amire válasz jött. Megkértem a polgármestert, küldje el nekem írásban az említett a kérdéssort, amit elküldött. A helyettes államtitkár leírja, hogy a véleményét az általa látott iratokra alapozza, de nem tudjuk, hogy miket látott. Ez nem törvényi állásfoglalás. Asztalos Miklós Facebook-oldalát látva szereztem róla tudomást. Utána a polgármester kiadta azt testületi anyagban is. Most arra hivatkozik, hogy az elmúlt egy évben nem volt mulasztásban megnyilvánuló jogsértés a magatartása, de amióta ezt a legutóbbi levelet megkapta, azóta ő is és a képviselő-testület is jogsértő helyzetben van – ennek megszüntetésére meg kellene választani az alpolgármestert. Asztalos Miklós jelöltje továbbra is dr. Füleki Tibor. A képviselők többsége azonban nem szavazza meg őt, aki nem is akarja elvállalni a tisztséget. A polgármester erről nem hajlandó tudomást venni. Ez a faramuci helyzet alakult ki. Én úgy gondolom, ez csak úgy működik, hogy tesz egy javaslatot a polgármester, és tesz egy javaslatot a testület is, végül pedig utóbbi dönt. Ezt pedig a polgármesternek végre kell hajtani. Ez nálunk nem következik be, mert aki mást akar, mint a polgármester, az közutálat tárgyává válik – fogalmazott Szabó Zsolt.

Bírósági határozatok vannak több esetben is arról, hogy a veszélyhelyzet alatt ugyanígy leváltott alpolgármestereket visszahelyezték a tisztségükbe, jelentette ki Szabó Zsolt. Mint mondta, ezért ő is bírósági elé viszi az ügyet. Fogadott ügyvédet, a rendelkezésére álló iratokat átadta, egyeztetett a törvényességi felügyeleti osztályon. Szabó Zsolt hozzátette: biztosították arról, hogy ezt az ügyet nem lehet elveszíteni. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában