Dobó István Vármúzeum

2023.05.11. 19:36

Az 1552 film szereplőivel is beszélgethetünk az egri várban hétvégén

Huszadik századi használati tárgyakkal gazdagodott az egri vár, jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón. Az emlékhelyek napja alkalmából számos programot szerveznek szombatra.

F. V. E.

Rákóczi Gergely, a A Dobó István Vármúzeum régésze és Császi Irén, a Dobó István Vármúzeum Gyűjteményi osztályának néprajzkutatója

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A noszvaji XX. századi életmódot bemutató tárgyakat ajándékoztak a Dobó István Vármúzeum részére. A részleteket a csütörtöki sajtótájékoztatón mondták el. Az ajándékozó Nagy Dénesné szülei, Csufor Kálmánné Sánta Olga és Csufor Kálmán által használt tárgyak között megtalálhatók egyebek között ruhadarabok és háztartási eszközök is. 

Császi Irén, a vármúzeum néprajzkutatója, főmuzeológusa elmondta, 123 tételből áll a tárgy-együttes, s június 24-én, a múzeumok éjszakáján a nagyközönség számára is bemutatják a legkiemelkedőbb darabokat. 

Dr. Ringert Csaba, a vár igazgatója felhívta a figyelmet, hogy nagyon örülnek az ajándékozásnak, s a továbbiakban is szívesen fogadják az ilyen jellegű felajánlásokat. Arra is kitért, az országos programsorozathoz, az emlékhelyek napjához ismét csatlakozik az egri vár is, május 13-án egész nap számos izgalmas eseménnyel várják a látogatókat. Egyebek között fegyverbemutatókat, tárlatvezetéseket szerveznek.

Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója, Császi Irén, a Dobó István Vármúzeum Gyűjteményi osztályának néprajzkutatója és Rákóczi Gergely, a A Dobó István Vármúzeum régésze
Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója, Császi Irén, a Dobó István Vármúzeum Gyűjteményi osztályának néprajzkutatója és Rákóczi Gergely, a A Dobó István Vármúzeum régésze
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A nemzeti-és a történelmi emlékhelyek napján levetítjük az 1552 című filmet, s a forgatás résztvevői közül többen is részt vesznek majd az eseményen, ahol műhelytitkok is kiderülhetnek a 11 órakor kezdődő pódiumbeszélgetés részeként. Délután pedig Kovács István színművésszel, az Egri csillagok film szereplőjével beszélgetünk – részletezte dr. Ringert Csaba. 

Az emlékhelyek napjának teljes programja megtalálható a vár honlapján

A sajtótájékoztatón arra is kitértek, hogy a tervek szerint május 15-én kezdődik meg a Nagy-Eged hegyi remetekápolna kutatása, régészeti ásatással. Június 1-ig tart majd a munka, és ez idő alatt iskolás csoportok jelentkezését is várják. Aki szeretne, mindenki bepillantást nyerhet a munkálatokba. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában