Heol.hu podcast

2023.05.03. 19:55

Elsők a legkevesebbet császározók között az egri kórház orvosai

Harmadikról az első helyre ugrott az egri Markhot Ferenc Oktatókórház egy év alatt abban a statisztikában, ahol a legelőkelőbb helyen szereplő intézményt az az intézmény érdemli ki, ahol legkevesebb a császármetszéses szülések aránya.

G. R.

Az újszülöttek zöme természetes úton jön világra Egerben

Forrás: Shutterstock illusztráció

Az interneten napvilágot látott kutatás bevezetőjéből kiderül, az elmúlt évtizedekben folyamatos emelkedést mutat a császármetszéses szülések aránya Magyarországon. Míg a 2000-res évek elején 20, a 2010-es esztendőkben már 30 százalék volt ez az arány, amely 2017-re átlépte a 40 százalékos küszöböt. A kutatás adatai szerint a növekedés 2020-ban látszott először megtorpanni, s úgy tűnik Egerben, a Markhot Ferenc Oktatókórház szülészetének adatait látva van ok optimizmusra. Az ablakavilágra.com kutatása mindenképpen ezt mutatja, hiszen az egri kórház első helyre került a császármetszések aránya szerinti sorrendben.

Itt a császármetszések aránya 2022-ben 24,42 % volt. Sőt, 2021-hez viszonyítva 2022-ben 2,42 százalékkal kevesebb hasi szülést végeztek az intézményben. 2021-ben Eger a harmadik helyen állt. 

Dr. Hernádi László, a Markhot Ferenc Oktatókórház szülészeti és nőgyógyászati osztályát vezető főorvos meglepődött,  hogy a kedvező adat miatt megkerestük, úgy fogalmazott, örömteli hogy észrevettük. Kérdésünkre, hogy mi lehet a javuló arányszám oka első helyen a  remek egri szülészeti csapatot említette:

- Jók a szülésznőink, kitűnő szakorvosi csapat dolgozik együtt 8 rezidenssel, ez az eredmény mindenképpen a közös sikerünk. Ez a legfontosabb. Ugyanakkor része van benne annak is, hogy egyfajta szakmai kontrollként minden nap átbeszéljük az előző napi műtéteket, s a mi osztályunkon a szülésindításoknál is a komoly szakmai indikáció megléte elengedhetetlen - foglalta össze.

Hozzátette: tisztában vannak vele, hogy az alacsony arányszámhoz hozzájárul az is, hogy a 34. hét előtti koraszülöttek zöme nem itt születik meg, a kismamákat  továbbküldik koraszülöttellátási központtal rendelkező intézményekbe amennyiben szállítható állapotban vannak. Kiemelte ugyanakkor, hogy Egerben nem csak lehetőség van a korábbi császármetszés utáni hüvelyi szülésre, de inkább úgy fogalmazna, támogatják is a kismamákat ebben.

- Szülésznők, rezidensek, szakorvosok együttes közös munkájával értük el ezt az eredményt. Ez a közös sikerünk, a csapat sikere - nyomatékosította.

- Bár, aki ismer, tudja a természetes hüvelyi szülés támogatója vagyok, ugyanakkor fontosnak tartom elmondani, hogy egy esetleges császármetszésre is fel lehet, fel is kell készülni. Ezt már Hasilló Annamária, az egri kórház szülésznője mondta a heol-podcast újabb darabjában.

 Hasilló Annamária szülésznő volt a HEOL Podcast vendége.
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A beszélgetésből kiderül az is, milyen segítséget kaphatnak a felkészülésben a kismamák Egerben, s hogyan lehet egy esetleges császáros szülésből a lehető legjobbat kihozni babának, mamának.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on! 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában