Ezt ne hagyd ki!

2023.05.10. 09:54

Gyors segítséget nyújtanak a sorstársaknak, de másokat is várnak az egri cukorbeteg napra

Cukorbeteg napot rendeznek hétvégén Egerben, de nem csak a betegséggel érintetteket várják. A Cukorbetegek Egri Egyesülete nem csak az eseményein igyekszik segíteni a diabétesszel érintetteknek, Tanácsadó Irodájuk ajtaja szinte egész évben nyitva áll, volt, amikor még este tízkor is segítettek.

F. V. E.

Jakabné Jakab Katalin, az Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Minden érdeklődőt várnak az Egri Cukorbeteg Nap - nem csak cukorbetegeknek programra, melyet a Bartakovics Béla Közösségi Házban tartanak szombaton, május 13-án 14 órától. 

Jakabné Jakab Katalin, a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke portálunknak elmondta, rengeteg hasznos információval gazdagodhatnak az érdeklődők hétvégén. Egyebek között különböző mérésekkel, előadásokkal, interaktív beszélgetéssel, sorstársi tanácsadással és a beteg kérdez-orvos válaszol lehetőséggel várják a résztvevőket.

Az egyesület nem csak ezen az egy napon segít a cukorbetegeknek és hozzátartozóiknak, hanem már negyed évszázada azon vannak, hogy egész évben információval lássák el az érdeklődőket, támogatást nyújtsanak, amiben csak tudnak. Tanácsadó Irodájuk is már tíz éve működik, erről is beszélt postálunknak az egyesület elnöke. 

Országos működési körű, közhasznú egyesület vagyunk, közérdekű munkát végzünk és segítjük az önkormányzati feladatok ellátását már 25 éve. Szolgáltatásainkat nem csak az egyesület tagjainak, hanem minden hozzánk fordulónak ingyenesen nyújtjuk, évente több mint kétezer embernek, ám ebből csak kiadásaink keletkeznek, bevételeink nem. A Diabétesz Tanácsadó Iroda már 10 éve működik, az önkormányzattól kapta az egyesület közcélú adományként – részletezte Jakabné Jakab Katalin. Megjegyezte, sokan keresik fel az irodájukat, nem ritkán igen szokatlan időpontokban is, s mindig igyekeznek nekik segíteni. 

– Volt olyan, amikor reggel 7 órakor hívott fel valaki, hogy nem érzi jól magát. Elmondta, hogy vízilabda meccse lesz, s előtte szeretne éhgyomri vércukrot méretni. Megnéztük, alacsony lett a cukra, de néhány szőlőcukor rögtön segített. Máskor este tízkor hívott valaki kétségbeesetten, hogy nem tudja beadni az éjszakai inzulint, mert nem működik a penje, azaz az inzulin adagolója. Tíz perc múlva ott voltunk az irodában, és segítettünk. Máskor a Dobó téren állított meg egy ismerős, hogy nagyon szárad a szája, meg tudnám-e mérni a vércukrát. Az irodában rögtön kiderült, hogy magas a cukra, orvoshoz irányítottuk, ahol kiderült cukorbetegsége – részletezte a különös eseteket. 

Az irodában lehetőség van egyéni személyes tanácsadásra, kiscsoportos betegoktatásra, szűrésekre, tájékoztatásra, valamint diabétesz lábvizsgálatra, amivel csökkenthető a lábamputáció. A több évtizedes cukorbeteg múlttal rendelkező vezetőségi tagjaikon kívül szakorvosok és szakápolók is közreműködnek ezekben.

– Az iroda azért is fontos számunkra, mert a közcélú munkánkhoz szükséges eszközöket, egyebek között tárlókat, kihelyezhető állványokat, egyesületi táblákat, valamint egy örök szülinapi Kopcsik tortát, egyesületi sapkákat, pólókat, továbbá a szűrésekhez szükséges eszközöket, tájékoztató anyagokat, könyvtárunkat is itt tároljuk – zárta az irodával kapcsolatos gondolatait Jakabné Jakab Katalin. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában