Közlekedés

2023.05.15. 17:30

Hamarosan eldőlhet, minek számít az e-roller, Egerben is volt már gond vele

Ha több mint 45-tel tud haladni, már motorkerékpárnak minősül.

M. H.

Úgy tűnik, hogy adnak neki egy esélyt

Forrás: Kallus György/LUS Világgazdaság VG

Egyre többen használnak elektromos rollert, de olykor bosszúságot is okoznak, hiszen előfordultak már vele főúton, de felkeverednek a járdára, kerékpárútra is. Megkértük az Országos Rendőr-főkapitányságot, tisztázzák, milyen szabályok vonatkoznak ezekre az eszközökre.

– Egy közlekedési eszköz jármű mivoltát, és azt, hogy az mely jármű-kategóriának minősül, kizárólag a közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet, azaz a KRESZ fogalom-meghatározásai alapján kell és lehet megítélni. A KRESZ-ben a jármű fogalma a következő: jármű a közúti szállító- vagy vontató eszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is. Ennek megfelelően a helyváltoztatásra szolgáló elektromos rollernek elnevezett közlekedési eszköz egyértelműen jármű – írták.

Közölték, a jelenleg hatályos KRESZ nem ismer elektromos roller járműkategóriát, így ezen mikromobilitási eszközöket bizonyos műszaki jellemzőik alapján kell a KRESZ-ben nevesített járműkategóriák valamelyikébe besorolni. Ezek jellemzően segédmotoros kerékpárok, de egyesek kerékpárnak vagy akár motorkerékpárnak is minősülhetnek. Ezekkel azon járműkategóriára vonatkozó szabályok szerint kell közlekedni, amelyiknek az eszköz megfeleltethető.

e roller, roller, közlekedés
Nagy sebességnél pillanatok alatt elveszíthetjük az irányítást.
Forrás: Bencsik Ádám/Békés Megyei Hírlap

– Ennek megfelelően az olyan műszaki paraméterekkel rendelkező új típusú közlekedési eszközöket, amelyek a segédmotoros kerékpár vagy a motorkerékpár járműkategóriába tartozó eszközök paramétereivel, műszaki jellemzőivel, teljesítményével és haladási sebességével rendelkeznek, e két kategória valamelyikébe szükséges besorolni, megfelelően alkalmazva az érintett kategóriákra irányadó jogszabályi rendelkezéseket. Ebből következően az olyan, a mikromobilitás jegyében készült gépi meghajtású eszköz, amelynek teljesítménye meghaladja a 4 kilowattot, vagy tervezett maximális sebessége több mint 45 kilométer/óra, a motorkerékpár kategóriába sorolandó. A jogalkotó által a segédmotoros kerékpár járműkategória vonatkozásában rögzített paraméterekkel rendelkező eszközökkel pedig az e kategóriára irányadó szabályok szerint kell közlekedni a közúti forgalomban – részletezték.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár jelentette be korábban, elkészült az elektromos rollerek használatának szabályozásához a KRESZ módosításának tervezete, amelyről majd az Építési és Közlekedési Minisztérium dönt. A tervezet szerint a 25 kilométer/órás végsebességű elektromos rollerekre, elektromos kerékpárokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint a kerékpárokra, viszont ha a jármű végsebessége meghaladja a 25 kilométer/órát, már segédmotoros kerékpárnak minősül majd, és az erre vonatkozó szabályokat kell rájuk alkalmazni, például kötelező bukósisakot is viselni. A tárca döntése nyomán vélhetően csak jogosítvánnyal lehet majd vezetni az ilyen eszközöket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában