Egybeesés

2023.05.29. 09:18

Pünkösd és gyermeknap: idén kettős ünnepet ülünk a hosszú hétvégén

A 2023-as évben úgy jött össze, hogy a pünkösd május utolsó vasárnapjára, gyereknapra esett.

Sike Sándor

A ma használható üzenetek megtalálása nem könnyű

Forrás: Karnok Csaba

Jézus mennybemenetelének ötvenedik napján egybegyűltek az apostolok, s a – a szentírás megfogalmazása szerint –  "... mindnyájan egy akarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, ahol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek, és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Szellemmel, és kezdének szólni más nyelveken..." Ebben a négy mondatban rejlik, hogy miért tekinthető a pünkösd az egyház születésnapjának. A leegyszerűsített képlet szerint: az apostolokra kettős lángnyelv formájában leereszkedő szentlélek nem csak az Istenről szóló tanításra való felhatalmazást, de a tudás átadásának megkerülhetetlen eszközét, a nyelvek ismeretét is átadta az apostoloknak.

Az idei esztendőben úgy jött össze, hogy a pünkösd május utolsó vasárnapjára, gyereknapra esett. Ez az összefüggés nem csak amiatt jutott eszembe, mert a legfiatalabb korosztálynak szánt rendezvényeket sok helyen szombaton tartották, hanem azért is, mert a kereszténység tanítása gyermekkorban, az öntudatra ébredés időszakában juthat el először az emberhez. Koromnál fogva az ezzel kapcsolatos élményeim persze egészen másak, mint a mai fiataloké lehet. Nekünk nem volt kezünkben okostelefon, amikor – az 1927-ben, az egri ciszterci gimnáziumban, Pataki Vidor dr. osztályfőnöksége alatt színjeles tanuló – Schmotzer Pál plébános tartotta a vasárnapi hittant a hatvanas évek elején. Egyszer például arról beszélt, hogyha esküvőre vagyunk hivatalosak, soha ne az első sorba üljünk le, hanem a hátsó padsort válasszuk. Ha fontosak vagyunk előre ültetnek, ha nem, akkor valóban ott, hátrább volt a helyünk.

A mai gyerekekhez természetesen másként juthat el a tanítás, s az egykori felsőtárkányi plébános vázolta viselkedési forma sem biztos, hogy megállná a helyét 2023-ban. A szerény, visszahúzódó magatartás helyett célravezetőbb forma lehet az öntudatos "vagyok valaki" hozzáállás. Előre ülni bölcsebb próbálkozás lehet, s ha hátra ültetnek, lehet majd újabb elsősoros próbálkozásunk. A ma használható üzenetek megtalálása nem könnyű, de ez a jelen hittanárainak a feladata. A pünkösdnek lehet ez is az egyik üzenete.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában