Nem évült el

2023.05.17. 07:01

Sztárügyvéd is segítene a férfinak, akitől 30 éve visszaadott mobilok árát követeli egy egri cég

Sztárügyvéd is felajánlotta segítségét a fehérvári Sáringer Károlynak, akitől egy egri cég két, állítólag harminc éve visszaadott mobiltelefon árát szeretné megkapni.

T.B.

Jogi útra tereli Sáringer Károly az ügyet, miszerint két, 30 évvel korábban vett, majd visszaadott telefon miatt végrehajtás indult ellene, s lefoglalják 20 éves autóját és telkét. A csődbe jutott lízingelő céggel a telefonok visszaadásáról készült papír ugyanis nincs meg. Az esetről a Fejér Megyei hírlap számolt be április végén, azóta Sáringer Károly szerint rengeteg megkeresést kapott, akikkel beszélt, azok közül minden harmadik embernek volt már hasonló ügye, többen felajánlották a segítségüket, még egy budapesti sztárügyvéd is megkereste, hogy segíti az ügyét. A laphoz is érkeztek megkeresések olyan emberektől, akik készek akár ingyen jogi segítséget nyújtani, hogy sikerüljön végre tisztázni az ügyet. A jogi útra tereléstől azt várja a panaszos, hogy sikerül tisztázni és nem kell egyetlen fillért sem fizetnie a három évtizede húzódó ügy miatt.

Sáringer azt mondta a lapnak, ő nem egy szent, voltak rossz időszakai az életének, azt gondolta, nem nagyon vannak barátai, de most nagyon meghatódott.

A végrehajtást az Agria Portfólió Zrt. követeléskezelő cég kérte. A cég azt közölte heol.hu kérdésére, hogy a folyamatban lévő eljárásról konkrét információkat nem közölhetnek. Amennyiben Sáringer Károly, vagy jogi képviselője megkeresi őket, akkor őket tájékoztatják, hogy az eljárás során mikor és milyen elévülést megszakító végrehajtási cselekmények történtek. Erről egyébként a bírósági végrehajtónál is tájékozódhatnak iratbetekintés során.

Közölték, hogy a törvény szerint a követelések öt év alatt évülnek el, de ezt egyebek között megszakíthatja írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése és egyéb végrehajtási cselekmények. Ekkor az elévülési idő újra kezdődik. Az egri követeléskezelő cég szerint a rendelkezésükre álló iratokból, valamint a jogszabályi háttérből az állapítható meg, hogy soha nem telt el olyan ötéves időszak, amely alatt ne történt volna meg az elévülést megszakító cselekmény. Az Agria Portfólió Zrt. szerint a bírósági gyakorlat a végrehajtási jog elévülését megszakító körülménynek fogadja el a felek, a végrehajtást kérő és a végrehajtó által a végrehajtás előmozdítását célzó intézkedéseket, nyilatkozatokat, függetlenül attól, hogy azok ténylegesen eredményre vezetnek, vagy sem, arról az adós tudomást szerez-e, vagy sem. Mindezek alapján a követelésüket az adóssal szemben mind jogalapjában, mind összegszerűségében továbbra is fenntartják.

A cég más kérdéseinkre (keresték-e Sáringer urat az elmúlt években, évtizedekben? Mekkora követelésük van most Sáringer Károlytól? Vannak-e még hasonló esetek, amikor ehhez hasonlóan több évtizedes tartozást igyekeznek behajtatni? Jellemzően mennyi idő elteltével szokták megkeresni az érintetteket?) nem adott választ.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában