Fejlesztések

2023.05.03. 11:32

Visonta jövője meghatározza a vármegyéét is

File Sándor, a megyei iparkamara főtitkára szerint a debreceni beruházások révén Hevesnek is juthatnak fejlesztések, de a megyében nagyon fontos az energiaellátás és a Mátrai Erőmű térségének jövője is.

T.B.

A Mátrai Erőmű

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK) volt a házigazdája a napokban annak az eseménynek, amikor az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna hat megyéjének kamarai vezetői találkoztak a zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztossal, Szabó Tündével.

File Sándor, a HKIK főtitkára az eseményt követően portálunknak kifejtette, javaslattevő szerepük volt a találkozókon és a program kidolgozásában, ötleteket, impulzusokat adtak, amelyek megjelentek Juhász Attila Simon prezentációjában is. A terület- és a gazdaságfejlesztés kéz a kézben járnak véleménye szerint. Szerinte reagálni kell a gazdasági tengely kihívásaira, amely érinti a munkaerőpiacot és az energetikát, de a beszállítói kapcsolatokat is. Az azon kívüli területeknek is releváns gazdasági irányokat kell adni, ezeken a helyeken a turizmus játszhat szerepet, de a térségeknek rengeteg infrastrukturális fejlesztési vonatkozása van. Sikeres projekteket lehet összeállítani, jó példa erre ez az ambiciózus terv, ilyenekkel lehet lobbizni a befektetések, teljesítmény, megújulás érdekében.

File Sándor szerint biztató, hogy tudnak zónaszinten gondolkodni. Az egyik központ most Debrecen, ahol megvan a nyitottság arra, hogy a beruházások kihatásaiból Heves is tudjon előnyöket szerezni. Találni kell projekteket, amelyekből a tervekhez szükséges hiányzó forrásokat pótolni tudják. Hozzátette, a TOP Pluszos forrásokból történő alapinfrastruktúra-fejlesztéseket mindenhol támogatni tudják, főleg, hogy előtérbe helyezik a barnamezős területeket, ezek akár új funkcióként energiatermelésbe is bevonhatók napelemek telepítésével.

File Sándor elárulta, a most megfogalmazott javaslataik fókuszában az energia állt. Ez ipari telepítő tényező, vonzó, ahol biztos ellátás van, megvan a kellő mennyiség és versenyképes az ár. A másik dolog, hogy a munkaerőpiacban a zónaszintű együttműködés, helyzetelemzés elengedhetetlen. Az emberek átmennek dolgozni a megyehatáron, ez azonban a megyei statisztika eddigi gondolatmenetében nem jelent meg. Intenzív a kapcsolat Dél-Heves és a Jászság között, vagy Borsod és Eger térsége között, ezt kezelni kell statisztikai oldalról, mert a gazdaság tervezésekor fontos információkat adhatnak. Most nagyon izgalmas téma a Mátrai Erőmű, hogy annak gazdasági diverzifikálása, reorganizációja milyen irányt vesz. A térség újragondolása kiemelt feladat, közös érdeke a megyének.

Az M3-as autópálya Gyöngyösig tervezett háromsávúsítása izgalmas kérdés. Gyors eljutás lehetőséget biztosít, kérdés, milyen iránya lesz. Befektetői oldalról biztos, hogy segítség lenne. Itt jön a képbe az, hogy okosan kell befektetőt vonzani, nagy hozzáadott értéket, magas minőséget képviselőt kell letelepíteni és az segíthet, hogy a munkaerő ebbe az irányba áramoljon.

A szakképzetlenek magas arányáról File Sándor elmondta, a szakképzés, felnőttképzés átalakítása jó lehetőség a vállalatoknak a dolgozók oktatására. Az elmúlt időszakban sok dolgozni akaró, de végzettséggel nem rendelkező embert vettek föl, az ő képzésük erősödhet. Az építőipar ösztönzése következtében az elmúlt másfél évben olyan képzések (ács, tetőfedő, bádogos) valósultak meg, amire harminc éve nem volt jelentkező. Az érettebb, felnőtt lakosság egészen máshogyan viszonyul a képzésekhez.

A megyei oktatásról File Sándor elmondta, a kamara jól együttműködik az egri egyetemmel, az intézmény nyitott arra, hogy olyan szakokat is indítson, amelyre a gazdaságnak szüksége van. Nagy lépés lenne, ha műszaki irányba is el tud indulni az oktatás. A képzésben vannak javaslatok, fontosak a felnőtt vállalati képzések, hogy ezekhez legyen oktatók. Egy modern vállalati környezetben oktatni más életminőség, meg kell tudni mutatni a fiataloknak, ami új irányt jelenthet számukra.

A kamarai főtitkár úgy látja, az általános iskolai oktatási rendszer működését támogatja az ipar, a gazdaság, hiszen onnan jönnek a fiatalok, akik bekerülhetnek szakképzésbe. A pedagógus életpálya változik, szerinte minőségileg is, s úgy látja, jó lehetőséget biztosíthat. Ezt is meg kell ismerniük a fiataloknak, mert egymás közti interakció alapján döntenek az életpályáról. Ha támogathatóak lesznek, jó lesz ezeket fölvállalni, akkor lesz vonzó ereje a tanári pályának, szerinte megvan a kormányzati szándék, hogy efelé mozduljanak el a dolgok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában