Piac

2023.05.13. 07:28

Zöldborsót négyezerért, zöldbabot ötezerért lehet kapni az egri piacon

Futottunk egy újabb kört az egri piacon pénteken, a hétvégi bevásárlás hajrájában. Rácsodálkoztunk az árakra és egy nagy lélegzetet véve továbbálltunk.

B. K.

Az egri piac (Archív fotó)

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Portálunk olvasói már megszokhatták, hogy alkalmasint teszünk egy-egy kört az egri piacon, hogy kövessük a kínálat és az árak alakulását. A napokban fél kiló eperrel távoztunk, az újdonságokra csupán rácsodálkoztunk. 

Legutóbbi szemlénk alkalmával a szamóca-kínálatot vettük szemügyre. Egy hónappal ezelőtt elégedetten állapítottuk meg, hogy bőséges a kínálat mind a görög, mind a hazai fóliás csemegéből. Előbbit kétezerért, utóbbit ötezerért kínálták. Mára megcsappantak az árak. A magyar fóliás gyümölcs kifutóban van, kilóját 1800-2000 forint körül kínálják. Az őstermelők szerint egy-két-hét múlva berobban a szabadföldi szamóca szezonja is. Úgy kalkulálnak, hogy  induló ár 3000 forint körül alakul maj, s 1500-1800 körül lesz a dömpingben.

Láttunk néhány különlegességet is. Ilyen például a zsenge zöldborsó, aminek kilója most négyezer forint, s a friss zöldbab is megjelent az árusoknál, ötezer forintért kilónként.

Fürtös uborka-fronton is húzós a helyzet. A jó minőségű, friss áru kilóját 1000-1500 forintért mérik. Ha ebből kovászolni szeretnénk egy kis kora tavaszi frissítőnek, kell hozzá venni némi kaprot, pár fokhagymát. Mivel tapasztalataink szerint két kilónyi mennyiség alatt nem érdemes kovászolni, nagyjából 3500 forintot kell áldoznunk a korai csemegére idén. Aki teheti, egészségére váljon!

A fürtös magyar paradicsom 1500-1700 forint alatt nem kapható kilónként, a paprikaféléket egyelőre darabra érdemes venni. 

Aki egy friss spenótból, sóskából készült mártásra vágyik, 1500 forintot kell kipengetnie, kilónként. 

A gombaszekcióban  a szegfűgombával találkoztunk. Húsz dekányi mennyiséget 600 forintért adnak. 

Szemlénk végén arra jutottunk, hogy aki friss, hazai ízekre vágyik és az egri piacon szeretne vásárolni,  kösse fel a gatyáját, és a töltse meg a pénztárcáját! 

A húsos pultoknál is többnyire csak nézelődtünk. Ott a kereskedők annyit mondtak, hogy a vevők százszor is meggondolják, miből, mennyit vásárolnak. Általánosságban elmondható, hogy mindenből kevesebbet vesznek, mint tavaly ilyenkor. Ritka az olyan vevő, aki egy kilónál több húst vásárol. A legnépszerűbbek a baromfinyesedékek, a csirke farhát, a csirkeláb. 

  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában