Gárdonyi Géza

2023.06.12. 14:00

A Gárdonyi-kultusz közös ápolását tűzték célul

A jeles író gazdag életútja kapcsán váltak testvéri közösséggé a Gárdonyi-települések.

Sz. I.

Ferenczi Gábor, Morvai János, Klotz Péter és Keller Péter, Gárdonyi dédunokája az író apjának káli sírjánál

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Az I. Devecseri Értékek Ünnepe programsorozatának keretében kötött testvértelepülési megállapodást a vendéglátó – s egyben az együttműködés megerősítését kezdeményező - város, valamint Kál nagyközség és Szőlősgyörök község önkormányzata. Az érintett települések között több éve tartó önzetlen tevékenységet immár hivatalossá nyilvánító dokumentumot a Kastélykönyvtár lovagtermében lezajlott eseményen Ferenczi Gábor Devecser, Morvai János Kál, illetve Klotz Péter Szőlősgyörök polgármestere látta el kézjegyével.

A partnerségi kapcsolat alapját a közös örökség, Gárdonyi Géza alkotói tevékenysége és szellemi hagyatéka képezi. Ennek jegyében működnek együtt a Gárdonyi-kultusz ápolásában, erősítésében, az ezekkel kapcsolatos rendezvények, szakmai konferenciák szervezésében, hely- és irodalomtörténeti kutatásokban, illetve azok támogatásában.

Mint ismert, a jeles író mindhárom településen élt és alkotott. Szőlősgyörökhöz főként az édesanyja révén kötődött, Devecserben kántortanítóként dolgozott, előtte Kálból került az egri érseki tanítóképzőbe, s az uradalmi gépészként tevékenykedő apja az itteni temetőben nyugszik.

Morvai János, Keller Péter, Gárdonyi dédunokája, Ferenczi Gábor és Klotz Péter a korábbi káli emlékünnepségen
 Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

- Gárdonyi Géza példaértékű munkásságát szeretnénk széles körben megismertetni, illetve megőrizni az utókor számára. Ennek fontos állomása ez az együttműködés, amely néhány éve kezdődött el közöttünk – mondta Ferenczi Gábor.

Beszédében Klotz Péter egyebek között azt emelte ki, hogy a Gárdonyi-hagyaték ápolói – köztük a káli Seress József helytörténész – komoly alapot teremtettek a három település kapcsolatára. Ezt követően Morvai János arra utalt, hogy a járványos és egyéb nehézségekkel teli időszak után nagy szükség van a Gárdonyihoz kapcsolódó különböző eseményekre, s ez a megállapodás jó alkalmat ad arra, hogy elgondolkodjunk: miként lehet felvirágoztatni a települések kulturális és közösségi életét.

A továbbiakban a polgármesterek egyöntetűen kifejezték: bíznak abban, hogy a jövőben valamennyi, az író életútjához kapcsolódó helység csatlakozik majd a Gárdonyi-települések közösségéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában