Per

2023.06.13. 06:58

A gyöngyösi önkormányzat pert nyert, ám az alperes szerint nincs vége az ügynek

Az Egri Törvényszék a Mi folyik itt Gyöngyösön? Facebook-oldalt üzemeltető alperest 800 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte.

Sz. Sz. I.

Nem jutott nyugvópontra az önkormányzat és a közösségi oldal közti ellentét

Forrás: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

Mint arról portálunkon már beszámoltunk, a gyöngyösi képviselő-testület ez év február 23-i ülésén Hiesz György polgármester bejelentette, hogy az egyik közösségi médiumban folyamatosan megjelenő rágalmazás, becsületsértés ügyében ügyvéddel tárgyalt, és feljelentést kezdeményezett a közösségi médium ellen. Valamivel később az is kiderült, hogy a Mi folyik itt Gyöngyösön? nevű facebook-oldal, illetve azon belül Pető Dorián Valér ellen indított pert a gyöngyösi önkormányzat.

Az üggyel kapcsolatban a gyöngyösi városházáról az alábbi közleményt kaptuk:

"A Gyöngyös Városi Önkormányzat feljelentést tett az Egri Törvényszéken a Mi folyik itt Gyöngyösön? Facebook-oldalt kezelő magánszemély ellen személyiségi jog megsértése miatt. A keresetet több, valótlan tartalmú bejegyzés miatt nyújtotta be az önkormányzat, a törvényszék pedig az önkormányzat javára döntött.

Az oldalt kezelő magánszemély és Hiesz György polgármester megállapodott abban, hogy amennyiben az oldal kezelője felhagy a valótlanságokon alapuló, az önkormányzat jó hírnevét sértő bejegyzések közzétételével, az önkormányzat visszavonja keresetét. Bár a visszavonásra sor került, a bíróság mégis ítéletet hirdetett az ügyben. Mint a bírósági meghagyásból kiderül, az alperes a meghosszabbított határidőig sem nyújtott be ellenkeresetet, a mulasztás miatt az önkormányzat per visszavonására tett lépéseit a törvényszék nem tudta befogadni. Az említett oldalon egyébként a megegyezés ellenére továbbra is sorra jelennek meg az önkormányzatot és a polgármester személyét támadó, rossz hírnév keltésére alkalmas, igazságot nem tükröző, félrevezető szövegek, a valótlan tartalmú, lejáratú kommentek moderálása érdekében pedig a kezelők semmit nem tesznek, miközben az övéktől ellenkező véleményre helyezkedőket azonnal „helyre teszik”. Bízunk benne, hogy az oldal létrehozója és kezelője idővel belátja, hogy hazug lejárató kampányával rengeteget árt a város közösségének, mert bár látszólag a város irányításával megbízott politikusokat támadja, valójában a várost és annak lakóit, a normális többséget járatja le. Mindezt úgy teszi, hogy bírósági végzés van a kezében arról: facebook-oldala hazudik. Az önkormányzat a jövőben is fel kíván lépni azok ellen, akik valótlan állítások terjesztésével keltik rossz hírét a nagy nyilvánosság előtt. Az Egri Törvényszék a facebook-oldalt üzemeltető alperest 800 000 forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte. Az összeget az önkormányzat közösségi cél érdekében kívánja felhasználni, melynek részleteit később közli." – olvasható a gyöngyösi önkormányzat közleményében.

Portálunk megkeresésére Pető Dorián Valér azt felelte, hogy semmilyen ítélet nincsen, mert van egy 15 napos lehetősége arra, hogy tisztázza a helyzetet. 

– Annak idején egy paktummal várt engem Hiesz György, miután én kerestem meg először őt. Én naivan azt gondoltam, meg lehet beszélni vele a kialakult helyzetet. Ő a kommunikációs igazgatója, illetve a kabinetfőnöke társaságában várt egy előre megírt szöveggel. Arról volt szó, hogy ha azt kiteszem a facebook-oldalra, akkor ő visszavonja a pert. Én ennek eleget tettem. Az ellenkeresetet valóban későn adtuk be. Az ügy nem lefutott, csak most éppen áll. A bírósági meghagyással szemben a kézbesítéstől számított 15 napon belül az Egri Törvényszéknél benyújtható ellentmondásnak van helye. Ezt még nem nyújtottam be a 800 ezer forintos sérelemdíj ellen, de természetesen élni fogok a lehetőséggel. Ezt az összeget egyébként négy cikk –  2 olvasói, 2 saját írás – miatt szabták ki rám, darabját 200 ezerrel forinttal büntették. Mi is mozgolódunk. Kérdéseket küldtünk el a polgármesternek. Csütörtökön reggel kaptam a polgármestertől olyan levelet, hogy én az önkormányzat egyik dolgozójától az oldalon megvontam a hozzászólás lehetőségét, illetve nem moderálom a hozzászólásokat – azaz úgy gondolja, hogy nem tartottam be a feltételeket. Nem voltak ilyen feltételek – emelte ki Pető Dorián Valér.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában