Semmelweis-nap

2023.06.30. 19:28

Egészségügyi szakembereket tüntettek ki Gyöngyösön + fotók

Dr. Vértes Edit és dr. Albert István kapták idén a Gyöngyös Város Egészségügyéért kitüntetéseket.

Sz. Sz. I.

Több kitüntetést is átadtak a városi ünnepségen

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A Semmelweis-nap alkalmából pénteken adták át a Gyöngyös Város Egészségügyéért kitüntetéseket a mátraalji város Mátra Művelődési Központjában. Ebben az elismerésben a gyöngyösi önkormányzat azokat részesíti, akik az egészségügyi ellátás területén kiemelkedő munkát végeztek, emelve a szolgáltatás színvonalát. Ez évben dr. Vértes Edit, a Gyöngyösi Bugát Pál Kórház krónikus belgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa, valamint dr. Albert István, a Mátrai Gyógyintézet klinikai onkológus szakorvosa, orvosigazgatója kapta az elismerést. 

A kitüntetések átadása előtt dr. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Semmelweis Ignác üzenete nagyon egyszerű és egyértelmű: a beteg érdeke a legfőbb. Ez olyan alapparancs, amit nem tud senki felülírni. Ennek a ciklusnak a történelmi érdeme, hogy született egy megegyezés, ami alapján az egészségügyben az orvosok a mai társadalom szintjén méltó és tisztességes jövedelemhez jutottak, és ennek fejében lemondtunk a hálapénzről. A Magyar Orvosi Kamara mindig kiáll a szakdolgozói béremelések mellett. Ebben nemcsak szolidaritás, de érdek is van. Mi a gyógyítást mindig csapatmunkának gondoljuk. Ha nincsenek jól megfizetett csapattagok, azaz szakdolgozók, akkor az egészségügy fejlesztése, átalakítása nem tud eredményes lenni – fogalmazott dr. Kincses Gyula.

A kitüntetett dr. Vértes Editet belgyógyászként, üzemorvosként jól ismerik a betegek, 44 éve a gyógyító munka tölti ki az életét. 2015-ben munkáját a kórház felterjesztésére Pro Sanitate-díjjal ismerte el Balogh Zoltán, akkori miniszter. Három évvel ezelőtt vette át a kórház krónikus belgyógyászati osztályának vezetését.  

– A kitüntetés rendkívül nagy megtiszteltetés számomra. Visszaigazolás arról, hogy terveink, szándékaink erős akarattal valóra válhatnak. Az elismerés kifejezi azt is, hogy a Bugát Pál Kórház vezetése Gyöngyös vezetőtestületével együtt prioritásként kezeli az aktív betegellátás gyógyító, kuratív stratégiája mellett a gyógyíthatatlan betegségben szenvedők, az orvostudomány jelenlegi fejlettségi szintjén tovább már nem kezelhető megbetegetéssel küszködők, az idős korú, önmagukat ellátni nem képes emberek krónikus ellátását. Nagy tisztelettel fejezem ki hálámat a szüleimnek, akik évtizedeken keresztül támogattak szeretettel, és biztosították számomra a folyamatos munkavégzést – mondta dr. Vértes Edit, miután átvette az elismerést Hiesz György polgármestertől.

Az elismerésben részesült dr. Albert István 1986-ban kezdte meg orvosi pályáját Budapesten, a Korányi Frigyes Kórház toxikológiai osztályán. 1988-ban került Mátraházára, a Mátrai Gyógyintézetbe. Itt 2000 óta osztályvezető főorvosa a bronchológiai osztálynak, 2013-tól az intézmény orvosigazgatója. Az intézmény menedzsmentjének közel egy évtizede tagja. Szakmai tudásával, vezetési ismereteinek széles körével hozzájárul a kórház fejlődéséhez.

Dr. Albert István külföldi elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni az ünnepségen. Távollétében az asszisztense, Pirók Tibor vette át a kitüntetést Hiesz Györgytől. Az ünnepség állófogadással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában