Pályázat

2023.06.02. 09:28

Előkészítik az észak-hevesi víztározót

Öt település határában épül majd víztározó, a következő uniós költségvetési ciklus pénzéből.

T.B.

A települések biztonságának növelése mellett horgászati és egyéb kikapcsolódási lehetőségeket is biztosítanak a víztározók

Forrás: Czinege Melinda/Hajdú-Bihari Napló

Kiemelt beruházássá minősítettek több, dombvidéki tározók létrehozására kijelölt terület fejlesztését. Az Országos Vízügyi Igazgatóság 900 millió forint európai uniós támogatást nyert ezeknek a tározóknak az előkészítésére, ami Borsodban és Hevesben is öt-öt települést érint, a Dunántúlon több helyszínen pedig húszat. Megyénkben Bükkszék, Kisfüzes, Pétervására, Tarnalelesz és Terpes több tucat helyrajzi számú ingatlana lesz érintett a tározó létesítésében.

A program leírása szerint a dombvidéki vízrendezés a vízgyűjtőre csapadék formájában jutó víz lehetőség szerinti legalacsonyabb kártételek melletti elvezetését, szabályozott lefolyást célzó összetett tevékenység. Magában foglalja a kisvízfolyások, patakok mederrendezését, képessé téve azokat az árvízhozamok levezetésére, az árhullámokat felfogó tározók építését, a völgyfenéki területek vízrendezését, valamint a völgyoldalak rendezését, erózió elleni védelmét.

A dombvidéki vízrendezésnél különösen nagy jelentősége van a tározási, tóépítési lehetőségek kihasználásának, mivel sok esetben a települések és a különböző nagy értékű létesítmények védbiztonságának megteremtésére a beépítettség miatt más megoldás nincsen. A tározók ezen kívül kielégíthetnek egyéb társadalmi igényeket is, úgy mint a talajvédelem (eróziós károk csökkentése), természetvédelem (ideiglenes vagy állandó vízfelületek létrehozása, ökológiai vízigény biztosítása), ivóvízigény, energiatermelés, öntözés, halászat, horgászat, egyéb rekreációs- és sporttevékenységek. A hasznosítási lehetőségeket a helyi adottságokhoz és társadalmi igényekhez igazodva lehet felmérni. A 900 millió forintos projekt célja a következő, 2021-2027 programozási időszakban tervezett dombvidéki vízrendezéssel kapcsolatos egyes ágazati fejlesztések, ezen belül országosan a dombvidéki tározás lehetőségeinek a bővítése. A pénzből megtervezik a beruházásokat és benyújtják a támogatási kérelmeket.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában