Konferencia

2023.06.04. 18:55

Könyvtárosok gyűltek össze az egri egyetemen

A Tittel Pál Könyvtárban tartotta tavaszi taggyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Heves Megyei Szervezete a napokban.

HEOL

Összegyűltek a könyvtárosok a Tittel Pál Könyvtárban

Forrás: uni-eszterhazy.hu

Közel 50 Heves vármegyei könyvtáros gyűlt össze a Líceumban, hogy a szakmai programokból építkezve, egymásból ihletet merítve térhessenek majd haza - írja honlapján az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem. - A program kezdéseként a szervezet új elnöke, Verle Ágnes köszöntötte a résztvevőket, majd röviden beszámolt az egyesületi ügyekről.

Ezután Godó János vezetésével közösségépítő tréningen vettek részt a könyvtárosok. A játékos feladatok segítségével könnyebben tanulhattak egymásról és saját magukról is a résztvevők, ami a jövőbeni közös munkát is nagyban elősegíti - írják. 

- Délután Gál Tibor, a Tittel Pál Könyvtár főigazgató-helyettese mutatta be a helyszínt adó könyvtárat. Szó volt arról, hogy az egyik fontos feladat a tudományos ismeretterjesztés, kiemelve az ehhez kapcsolódó felhasználóképzéseket, majd az intézményben született publikációk disszeminációjának támogatását. Az előadását azokkal a tervekkel zárta, melyeket a jövőben kíván megvalósítani a könyvtár, így szóba kerültek az informatikai fejlesztések és együttműködések. 

A rendezvény zárásaként – Balogh Ferenc könyvtárigazgató jóvoltából –  a könyvtárosok tárlatvezetéssel megtekinthették a Főegyházmegyei Könyvtár Barokk termét, amelynek 230 éves múltja szakmai szemmel is elképesztő. Az Eszterházy Károly által alapított gyűjteményt eredeti környezetben tekintették meg a látogatók, elámulva a Tridenti zsinatot ábrázoló mennyezeti freskón és a termet betöltő, könyvek méretéhez igazodó fa polcokon. A teremben a nemrég nyílt Bél Mátyás munkásságát ismertető kamarakiállítás is megtekinthető. 

Ezután a Líceum második emeletén, a könyvtár előtti folyosón elhelyezett Pragmatica Sanctio kiállítás megtekintése volt a program. A tárlatot Zay Mária könyvtáros mutatta be. A Habsburgok örökösödési jogáról szóló rendeletet bemutató kiállítást az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Történelemtudományi Intézetével és a Főegyházmegyei Könyvtárral együttműködve készítette a Tittel Pál Könyvtár. Az idén 300 éves Pragmatica Sancito-t nyolc tabló, a témához kapcsolódó kötetek és a könyvtárosok által összeállított, a kort idéző és a Habsburg családot bemutató tárlók teszik teljessé. 

A taggyűlésen résztvevő könyvtárosok élményekkel telve, szakmailag is épülve zárhatták a napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában