Összefogás

2023.06.14. 11:40

Múzeum és találkozási pont lesz Lenkey egri szülőháza a felújítás után

Egy hét és kezdődik a műemlék felújítása, a Kovács János utcát hamarosan el kell zárni az autóforgalom elől a ház vonalában.

Szabadi Martina

Az egri Lenkey ház

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Lenkey János szülőházának felújítása, és a benne kialakítandó kiállítás régóta várat magára, s ha elkészül, akkor méltó emléket állít Eger híres szülöttének. Az egri identitásnak nem csak a vár fontos része, hanem az 1848-as forradalomban és szabadságharcban tevékeny részt vállaló Lenkey tábornok szülőháza is, melynek felújítása a TOP projektből, 400 millió forintból valósul meg – közölte Mirkóczki Ádám polgármester szerdán sajtótájékoztatón az egri várban. 

A munkaterületet a napokban átadják a kivitelezőnek, s év végéig megvalósul a projekt. Kiemelte, hogy az önkormányzatnak fontos célja volt a beruházás.

Pappné Fejér Ingrid a Dobó István Vármúzeum muzeológusa elmondta, hogy a kiállítás mindenek előtt Lenkey Jánosnak állít emléket, de múzeumpedagógiai terveik is vannak.

Munkácsi Sándor, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnöke és Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója -
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az esemény jelentőségét emeli, hogy 2023-24- ben ünnepeljük a magyar forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját, 2025. februárjában pedig Lenkey János halálának 175. évfordulójára emlékezünk.  Emellett azonban helyet kapnak a tárlatban bátyjához, Lenkey Károly ezredeshez és más, az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban részt vett neves egri személyiséghez köthető relikviák is. A Dobó István Vármúzeumban őrzött emlékek mellett a kiállításban megjeleníteni tervezett tárgyi és dokumentációs anyagot az ország több múzeumából, levéltárából, illetve az Aradi Ereklyemúzeum gyűjteményéből válogatjuk össze. Az épület és benne a tárlat múzeumpedagógia foglalkoztató térként is funkcionál majd, így a kiállítás tartalmához kapcsolódó programok készülnek a különböző korú iskoláscsoportok számára, melyeket játékos, interaktív elemek és a kézzelfogható műtárgy másolatok, felpróbálható ruharekonstrukciók is gazdagítanak majd – ismertette. 

– 1807. szeptember 7-én Egerben született az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik legtragikusabb sorsú tábornoka, Lenkey János. Osztrák katonaiskolákban eltöltött hosszú évek után előbb a 33. gyalogezredben, majd a 6. Württemberg huszárezrednél teljesített szolgálatot, 1845-től, mint századparancsok. 1848-ban a márciusi események híre Galíciában érte az ezredüket, ahonnan a forradalom hívó szavára májusban szökött haza századával, tettükkel példát mutatva más külföldön állomásozó magyar ezredek számára. Kossuth Lajos 1849. márciusában nevezte ki tábornokká. A világosi fegyverletételt követően a többi aradi vértanúval együtt hadbíróság elé állították, a kivégzést csupán megbomlott elméje miatt kerülte el. 1850 februárjában halt meg az aradi várbörtönben. Hamvait 1936-ban hozták haza szülővárosába és temették el ünnepélyes keretek között bátyja és édesanyja mellé az egri Kisasszony temetőbe – idézte fel a tábornok életét.

Dr. Ringert Csaba a Dobó István Vármúzeum igazgatója az épület hasznosítási tervéről beszélt. 

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere, Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója és Papné Fejér Ingrid, a Dobó István Vármúzeum muzeológusa
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A tárlaton túl turisztikai célponttá is szeretnénk tenni az épületet. Lesz benne kávézó és ajándékbolt. Szeretnénk, ha tematikus túravezetés része is lenne az épület amely egész évben látogatható lesz, de március 15. és október 6. között lesz folyamatosan nyitva. Sőt, az udvar kialakítása a civil közösségeknek is találkozási helyet biztosít majd. A megvalósulásban nagy szerepet játszottak a leszármazottak is – emelte ki dr. Ringert Csaba.

Arról is beszámolt, hogy a 6 hónapon keresztül tartó felújítás során forgalomkorlátozásokat kell bevezetniük, a Kovács János utcát hamarosan el kell zárni az autóforgalom elől a ház vonalában, de a Széchenyi utcán is számíthatnak majd korlátozásra az épület mellett.

A vármúzeum igazgatója együttműködési megállapodást írt alá Munkácsi Sándorral, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület elnökével illetve Lenkey Péterrel, a Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület elnökével. Lenkey Péter elmondta, hogy működésük 16 éve alatt mindvégig a szülőház megújulása volt a fő célkitűzésük.  köszönetet mondott az önkormányzat és a vármúzeum munkájáért, illetve kiemelte, hogy Lenkey János, a tábornok másik leszármazottja most is Egerben és, s nagy szerepe volt az együttműködés előremozdításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában