Percről percre

2023.06.22. 15:44

Sokadszor is döntöttek a Katona téri parkolóház sorsáról, mutatjuk mikor nyithat ki

A szünet után folytatódott az egri közgyűlés. Percről percre.

HEOL

Mirkóczki Ádám és dr. Bánhidy Péter a júniusi egri közgyűlésben

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

19:25

Ingatlan értékesítési javaslatokat is tárgyaltak. Eladnak két lakást, üzlethelyiségeket és telkeket is.

A Jókai Mór utcában a forgalmat útba süllyeszthető akadályokkal szeretnék szűrni, hogy az, akinek nincsen behajtási engedélye ne tudjon behajtani az utcába. Keresztes Zoltán azt javasolta, hogy az engedélyeket is vizsgálják felül. A képviselők egy része úgy vélte, az akadályok sem oldják meg a szabálytalankodók miatt adódó problémát, de a képviselők megszavazták a javaslatot. 

18:43

A Városgondozás ügyvezetőjének leváltása és új pályáztatás kiírásának felülvizsgálatát is kezdeményezte a polgármester. Indoklása szerint a Városgondozás Eger Kft. ügyvezetője, Juhász Géza munkaszerződése május 31.-én megszűnt.

„Ugyanakkor 2020. évben határozatlan időre került kinevezésre, illetőleg a határozott idejű munkaszerződés megkötését nem követte a társasági szerződés módosítása az ügyvezetői megbízás időtartama tekintetében, így álláspontunk szerint az a sajátos helyzet állt elő, hogy Juhász Géza ügyvezető úr jelenleg is hatályos ügyvezetői megbízással rendelkezik munkaszerződés nélkül, így a cég körül kialakult jelenlegi helyzet leggyorsabb és megnyugtató megoldását abban látjuk, ha a Városgondozás Eger Kft taggyűlése a pályáztatási eljárás lefolytatásáig munkaszerződést köt Juhász Gézával.” – javasolta Mirkóczki Ádám.

Csetneki Attila viszont az kérte, hogy maradjon hatályos az előző rendelet amellet a polgármester szeretne semmissé tenni, tehát maradjon Balázs Ernő az ideiglenes ügyvezető. A közgyűlés erre igennel szavazott, tehát újra Balázs Ernő ideiglenes kinevezését támogatták.

Minczér Gábor a Felsőváros Ünnepe támogatását kérte a képviselőktől 4,5 millió forint érékben. 

18:10

– A Márai üzemeltetése szerethető és jó feladat – mondta Berényi Tamás a cég ügyvezetője. – Az idei tervet hamarosan elkészítem, a tisztázatlan helyzet miatt ez eddig nem történt meg. – mondta.

A Média Eger tavalyi reklámtevékenységéről szóló beszámolóval kapcsolatban Orosz Lászlóné kérte, hogy a bevétel teljes összege maradjon a cégnél amennyiben lehetséges, hogy a nehéz helyzetben lévő városi cég az összeget felhasználva piaci alapon is vállalhasson munkát, ezzel további bevételekhez jutva. A képviselők ezt megszavazták.

Másfél millió forintos plusz támogatási igény merült föl az Eger Rallyra. A képviselők megszavazták az esemény plusztámogatását.

Polgármesteri vétó következett a Márai üzemeltetésével kapcsolatban. Mint ahogy arról már beszámoltunk, Mirkóczki Zita előterjesztése nyomán a képviselők arról szavaztak, hogy a központot a turisztikai cég üzemeltesse és ne csak rendezvényközpontként, hanem látogatóközpontként is, tehát állandó tárlatokkal és nyitva tartással. 
– A két cég munkája nem ugyan az, a rendezvényszervezés csak az Egri Turisztikai Kft. terveinek csak egy része volt. Én úgy tudnom, hogy az Agria Film aláírta a korábbi szerződés megszüntetését, csak a polgármester nem írta alá az új szerződést a turisztikai céggel – mondta Mirkóczki Zita. Hozzátette, hogy pénteken bejön az önkormányzat gazdasági irodájába és az Agria Film utófinanszírozási igényéről, 38 millió forintról szóló számlákat látni akarja.

Mirkóczki Ádám szerint túl későn találták ki a váltást, a programokat az Agria Film már tavaly decemberben szervezni kezdte. 

Kovács Cs. Tamás kérte, hogy mellőzzék a személyeskedést. Újfent kérte, hogy a közgyűlési határozatokat hajtsa végre a hivatal és érkezzenek meg a támogatások azokhoz a szervezetekhez, melyeknek megszavazták.  

17:33

A védőnői szolgáltatások változása napirendi pont következett. Törvénymódosítás nyomán július 1-től az állam az egészségügyi alapellátás körében - a települési önkormányzattal együttműködésben - gondoskodik a védőnői ellátásról, továbbá a védőnői ellátás biztosításáért a Kormány által rendeletben kijelölt állami intézményfenntartó szerv felelős. Ez a Heves Vármegyei Markhot Ferenc Oktatókórház, s így szükséges az önkormányzattal megállapodást kötnie az ingó és ingatlan vagyon ingyenes használatáról. A változás azonban finanszírozási problémákat is felvet, ugyanis eddig az önkormányzat ezt városi szinten a Keviko Prevenció Kft.-n keresztül látta el a feladatot. Az iskolai védőnők jelen állás szerint még maradnak a Keviko állományában. A kórház gyakorlatilag plusz finanszírozást kér amellett, hogy biztosítsa az ingatlanokat.

Orosz Lászlóné javasolta, hogy őszig támogassák a kórházat a szolgáltatás biztosításában. Mirkóczki Ádám erre azt mondta, hogy október végéig vállalhatnak kötelezettséget, addig pedig egyeztethetnek az érintettekkel.

A településrendezési eszközök módosítását újra visszahozták a közgyűlés elé, amely a 87. számú Füzesabony- Eger - Felnémet vasúti vonalszakasz fejlesztéséhez szükséges. A döntések jelenleg ahhoz szükségesek, hogy a tervező be tudja fejezni a terveket. Mint ahogy arról már beszámoltunk, a  képviselők azt szorgalmazták, hogy a tervezés során térjenek ki arra is, hogy a vonalszakasz használható legyen a helyi közlekedésben.

Az Evat beszámolója következett. Farkas Attila alpolgármester arról érdeklődött, hogy a cégcsoporthoz tartozó Agria Film. Kft-t milyen alapon vádolta meg felelőtlen gazdálkodással. Császár Zoltán örömét fejezte ki, hogy már tartottak egy koncertet a Máraiban végre.

– Az a probléma tanácsnok úr, hogy a Máraira nem a cégnek van már szerződése a közgyűlési döntés szerint hanem az Egri Turisztikai Kft-nek, csakhogy ez a szerződés nincs aláírva, a cégnek nincs pénze, ezért lépett be a képbe az Agria Film, utólagos finanszírozással. Én ennek is örülök, de akkor majd jönnek a kérdések, hogy mi alapján és hogyan fogadjuk el az elszámolásokat. 

16.15

Nem sokkal fél négy után kezdték meg a harmadik előterjesztés tárgyalását, amely a város helyi építési szabályzata és szintén időkorlát nélkül került napirendre.

Az elektromos rollerek ügye is a közgyűlés elé került. Kovács Cs. Tamás elmondta, hogy az elképzelést támogatja, de 200 rollerről lenne szó, és nem mindenhol működik az e-roller kölcsönzés.

„A Vilii Fly Magyarország Kft. lakossági rollermegosztó hálózat magyarországi képviselői együttműködési szándékkal megkeresték Eger önkormányzatát. A kft. üzletpolitikájának alapvető kritériuma, hogy csak és kizárólag olyan városokba indítják el a szolgáltatást, ahol szívesen fogadják őket, a városvezetés és a lakosság pozitív hozzáállást tanúsít, és a cég is azonosulni tud a helyi városvezetés elvárásaival. A cég tájékoztatása szerint az üzemeltetés hátterében futó szoftver rugalmas, és gyorsan alakítható a város igényei szerint. Lehetőség van ún. „no go”, „no parking” és sebességkorlátozó zónák kialakítására a településvezetés és a szakemberek igénye szerint. Az eszközök applikáción keresztül indíthatók, a rollerek maximális sebessége 25 km/óra, az eszközök hatótávolsága körülbelül 40 km. Eger városában a működést a tervek szerint alvállalkozóval, a Somos Bike Kft.-vel oldanák meg. Ők végeznék a rollerek logisztikáját, valamint szervizelését is. Az alvállalkozók feladata a szerviz központban a rollerek töltése és ellenőrzése, szükség esetén javítása. A logisztikai feladatokba beletartozik nem csak a rollerek kihelyezése az utcára vagy begyűjtése, de azok átcsoportosítása is, amikor túl sok roller gyülemlik fel egy helyszínen, vagy a félre eső helyekről a frekventált területekre való áthelyezése is. A kft. által tervezett működési terület Eger, Ostoros, illetve Kistálya belterülete. A tervezett kötelező parkolási zónák a Szépasszony-völgyben, és a Dobó-tér környékén kerülnének kialakításra, ahol a felhasználók csak a kijelölt parkoló pontra rakhatnák le a rollereket. Amennyiben igény van rá, a Kft. vállalja a parkoló pontok felfestését az útburkolatra.  A kft. által tervezett „no go” zónák, ahova rollerrel nem hajthatnának be az utazók a vár, a Donát temető, a Hatvani temető, a Grőber temető, a Kisasszony temető, illetve a Szépasszony-völgy egy része” – olvasható az előterjesztésben.

A polgármester javaslata szerint akár próbaidőszakban is gondolkodhatnának, és ha nem válik be a szolgáltatás, akkor megválnak tőle. Keresztes Zoltán azt javasolja, hogy szeptemberben kérjék ki a lakosság véleményét. Császár Zoltán szerint viszont ez nem jó megoldás, hiszen addigra hazamennek a turisták. Az előterjesztést megszavazták.

15.40

A szünet után a módosító javaslatokról szavaztak, Orosz Lászlóné határozatlan idejű, 30 napos felmondással javasolta a szerződéskötést. Csetneki Attila azt kérte, hogy vizsgálják meg az új értékbecslést, ezt megszavazták. A polgármester pedig azt szerette volna, hogy az is kerüljön bele, hogy Csetneki Attila korábbi előterjesztését is vizsgálják meg. A képviselők megszavazták a szerződéskötést. Így akár a ma elhangzottak alapján már júliusban is megnyithat az épület. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában