Bakancslista

2023.07.15. 16:30

Ezeket a helyeket meg kell látogatnod, ha a Tisza-tónál jársz

A Tisza-tó nem csak fürdőzési lehetőséget kínál, hanem változatos programokat, különleges látványosságokat is nyújt azoknak, akik szeretnék jobban megismerni.

Heol.hu

A Fattyúszerkő kilátó a Tisza-tó egyik bakancslistás helye

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A Csodahelyek nevű honlap összegyűjtötte a Tisza-tó legkülönlegesebb helyeit, amelyeket mindenkinek érdemes felkeresni. Ezekből a helyekből gyűjtöttünk ki néhányat.

1. Kiskörei kilátó

A kiskörei kikötő mellett található a 19 méter magas kilátó, amely az Alföld egyik legmagasabb pontja. A kilátó két összefordított hajótestet ábrázol.

2. Kiskörei hallépcső

Az idén 50 éves hallépcső 37 lépcső alkotja, amelyek 20 centisek. 3 kisebb és egy nagyobb pihenő tó van benne. Természetes átjárót biztosít a Tisza és a Tisza-tó között. 1371 méter hosszú, 17 méter széles az átjáró, amelyen keresztül beleláthatunk a halak világába.

3.  Dinnyésháti kilátó

A Tisza-tó egyik legcsendesebb helyén található. Egy kézzel húzható minikomp teszi még érdekesebbé a helyet a gyermekek számára.

4. Tisza-tavi Vízi Sétány

Csak hajóval közelíthető meg a poroszlói Fűzfa étteremtől. Az ösvény cölöpökre épült pallókon vezet a víz felszíne fölött a nádason keresztül, madármegfigyelő házikókat és egy kilátót is érint.

5. Tisza-tavi Ökocentrum

A Tisza-tó és Tisza-völgy természeti értékeit mutatja be. A poroszlói látogatóközpontban minden korosztály talál valami számára érdekeset. Itt található Közép-Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere, 3D mozi, kilátótorony, tanúi lehetünk a vidrák látványetetésének is.

6. Bölömbika, Fattyúszerkő és Küszvágó csér kilátók

Nemcsak mind madárról kapta a nevét, de mindhármat csak vízi úton lehet megközelíteni. A Fattyúszerkő kilátót Poroszlóról, a Bölömbika kilátót Újlőrincfalváról, míg a Küszvágó csér kilátót Tiszafüred felől érdemes megközelíteni.

A cikk teljes egészében ezen a linken olvasható el.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában