Örök gyerek

2023.07.21. 13:55

Felnőttek használják és teszik tönkre a noszvaji játszóteret olvasónk szerint

Több településen is probléma, hogy nem megfelelően használják, vagy rongálják a játszóteret.

Szabadi Martina Laura

Olvasónk hívta fel a figyelmet arra, hogy tapasztalatai szerint Noszvaj-Síkfőkút új játszóterének egyes elemeit előszeretettel használják felnőttek, ez pedig szerinte ahhoz vezet, hogy tönkre mennek a játékok. Mint mondta, kifejezetten gyakori ez a turistaszezon napjaiban, olykor egymás után is használják az anyukák az elemeket.

Szabó Péter Noszvaj polgármesterét is megkérdeztük a fentiekről.

Elmondta, minden játszótéri elemen szerepel, hogy hány éves korig, vagy mekkora súlyig lehet használni.  Ez a szabványosítás alapfeltétele. A játszóeszközöket  0-14 éves korig használhatják. Ennek megfelelően kell eljárni a játszótéren.

- Törekszünk arra, hogy egy felnőtt fitness-parkot hozzunk létre a mostani sportpálya területén melyet a 14 év felettiek is használhatnak – fogalmazott. Elmondta, hogy az ellenőrzések rendszeresek a játszótéren, meghibásodást nem észleltek, de ha igen, akkor az erre szakosodott cég javítja azt.

A síkfőkúti játszótér fejlesztése egyébként másfél éve, a projekt a Magyar Falu Program támogatásával valósult meg. A fejlesztés célja az volt, hogy a nagyobb gyermekek is találjanak életkoruknak megfelelő játékokat a tóréten található játszótéren, és csökkenjen egy-egy játszóeszköz terhelése.

Jakab Ernő polgármester tájékoztatása szerint Feldebrőn közel két éve keletkezett kár abból, hogy vélhetően egy felnőtt súlya alatt eltört egy hinta tartógerendája. Mivel kamera nem volt a közelben akkor, így az elkövetőt nem tudták beazonosítani, a hibát még aznap kijavították mivel életveszélyes volt.

A szomszédos Verpeléten pedig mára teljesen megszűnt a több évvel ezelőtt szép tágas játszótér a rongálások miatt, illetve több eszköz is eltűnt.

Egerben tavaly nyáron kezdődött a játszóterek felújítása és racionalizációja, amely a Szarvas Gábor, Rainer Károly, Kohári, Gólya, Talizmán, Ágas, Egészségház, Tündérpart, Rózsa Károly, Malom, Ráchegy, Vallon, Malomárok, Kallómalom, Rákóczi, Vizimolnár utcákban, a Kertész-Hadnagy-Tímár tömbbelsőben, valamint a Bartók Béla téren, a Pyrker téren és a Végvári vitézek terén tartalmazott festést, felületkezelést, a szerkezeti elemek cseréjét, illetve biztonságtechnikai fejlesztést is.

Az önkormányzat kérdésünkre elárulta, Egerben sem ritka a leszakadt hinta.

– Alapvetően a játszóterek ellenőrzésé és bejárása az önkormányzat városüzemeltetési irodájának munkatársai által havi rendszerességgel történik. A legtöbb meghibásodás a túlterhelésekből és az eszközök nem megfelelő használatából adódik, illetve vannak, melyek a korukból kifolyólag elkoptak. Az ülőkék, főként a babaülőkék a nem megfelelő használat miatt károsodnak. Előfordul apróbb vandalizmus szemetelés, helyenként üvegtörmelékek, éjszakai italozás maradványai is időről-időre megjelennek és gyakori az eszközök, mászókák firkálása obszcén feliratokkal. A lakóövezetekben pozitívak a tapasztalataink, több esetben a lakosság is közreműködik a játszóterek karbantartásában, tisztán tartásában. A játszóterek állapota és kora vegyes, azonban az önkormányzat pénzügyi forrásait figyelembe véve igyekszünk folyamatosan megújítani és frissíteni azokat – részletezték.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás Shutterstock.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában