Piacoztunk

2023.07.01. 11:25

Körülnéztünk az egri piacon, többe kerül a zöldség, mint a hús

Futottunk egy újabb kört az egri piacon. A zöldségek már megfizethetők, a gyümölcsök sokunknak luxusnak számítanak.

Barta Katalin

A csemegekukorica ára még eléggé húzós

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Megtartottuk szokásos havi szemlénket az egri piacon. A teljesség igénye nélkül mutatjuk, hogy mi mennyiért kapható. Az első felfedezésünk, hogy most érdemes tökféléket vásárolni. A cukkini, a patiszon, a főzőtök kilója 5-600 forint, a fürtös uborka is megkapható  már ennnyiért.  Ezekből remek könnnyű, nyári értkek készíthetők. A lecsószezonra még várni kell egy kicsit, mivel a paradicsom kilója még 7-800 forint és a paprikát se találtunk ezer forinton alul.

Láttunk viszont friss rókagombát és vargányát. Ennek kilóját négyezer forintért mérik, tehát jobban jár aki kirándul egyet és maga gyűjti be. Most rengeteg található erdeinkben. A lényeg, hogy aki bizonytalan, mutassa meg gombaszakértőnek a zsákmányt.

Újdonságként megjelent a csemegekukorica. Egy csőért 500 forintot kértek, tehát csemegének ez még kissé húzós. 

A gyümölcsfronton sem jobb a helyzet. Sárgabarackot 2000 forinttól láttunk, az őszit már 1500-ért is megvehetjük. A ribizlit, málnát 25 dekás dobozokban 750 forintért adták. 

A leveszöldségek, a sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller - tartják az árukat. Egy jó húsleves bezöldségeléséhez legalább ezer forintot kell fizetnünk, ha az egri piacon vesszük meg.

Nagy kedvencünket, a friss zöldbab kilóját 1500 forintért árulták. 

Összességében arra jutottunk, hogy szép portékát kínálnak mindenből, de lassan többe kerül a zöldség, mint a hús. Ha nem vagyunk túl finnyásak, vannak kevésbé friss áruk is, amik bár kissé szottyadtak, de jelentős kedvezménnyel árulják őket.  

Akadnak, akik inkább a lakóhelyükhöz közel szeretnek bevásárolni, a maguk megszokott zöldségesénél. A lajosvárosiak kedvelt helyén például jó áron csaphattak le a málnára június utolsó hetében a vevők. Kilóját 2400 forintért mérték akkor, amikor a piaccsarnokban 4 ezret is elkértek érte. Aki kihagyta, bánhatta, ugyanis az esők és viharok miatt később ott sem sikerült olyan jutányos áron hozzájutni a gurulóshoz, a budapesti nagybanin is felkúszott e gyümölcs ára. Meggyre 800 forintért akadt vevő, s azt sem bántuk, hogy vélhetően géppel szedték, mert szinte egyiknek sem volt szára. A cseresznyétől is a héten búcsúztunk, az utolsó zsákmányt kilónként 1300 forintért vásárolhatták fel a lajosvárosiak, mikor a piacon már kétezerig kúszott az ár. Az idénygyümölcsök sorát kissé megzavarva ismét beköszönt az eper, s nem is horror áron, csakhogy ez már a lengyelektől származott, hiszen a hazai leérett. Az őszibarack is egészen ízletes már, 1300 forintért talán nem is annyira drága, igaz, a magvaváló fajtára még várnunk kell. Az áfonyára 3500 kilónkénti áron találtunk rá, ebből egy maroknyit vettünk az otthonról vitt kis dobozunkba. Így ugyanis nem kellett műanyag zacskókba pakolni, s óvtuk a környezetet. 

A koktélparadicsomot a nagyobb üzletekben előre csomagoltan kínálják, és legalább negyedkilót kell belőle kosárba tenni. A kisebb zöldségesnél viszont akár néhány darabot is vehetünk. Megteremtjük vele a nyári ízeket a tányéron, és talán az sem fáj annyira, hogy egy egész kilóért 2200 forintot kellene leszurkolnunk.

Megjelent már a standokon a görögdinnye is, kilóját 600 forintért mérték a piros bélű gyümölcsnek, ami Dél-Afrikából érkezett. Jön majd ezután a görög, sőt hamarosan a magyar is.   

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában