Élet társasházban

2023.07.16. 06:55

Közvetlenül az ablaka alá járnak – egri olvasónk hangoskodásra és szemetelésre panaszkodik

Sárvári Marianna Egerben a Szarvas Gábor utca 11. társasházban lakik és szeretné, ha az épület melletti közterület szépítésére módot találhatna. Azt mondja ugyanis, jelenleg a környékre alkoholizáló és szemetelő emberek használják.

Szabadi Martina Laura

Gyakran járnak olvasónk ablaka alá zajongani, szemetelni

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A Szarvas Gábor utca 11. és 6. közötti, garázs sorral határolt lakóövezeti füves-fás közterület, közvetlenül az általam bérelt földszinti lakás ablakától és ajtajától, annak lépcsőjétől kezdődik. Két fa a ház falától közvetlenül nem egész 2 méterre található. Ezen a közterületen minden nap (szombatot és vasárnapot is beleértve) naponta legalább három időpontban a Szarvas Gábor utca 2. lakóházból, valamint közvetlenül a környezetéből 6-8, esetenként 10-12 kutyatulajdonos hordja ide a kutyáját póráz és szájkosár nélkül. A kutyák vegyesen kis-és nagytestű állatok, közöttük több harcikutya – pitbull terrier és staffordshire terrier – is van rendszeresen. Már több alkalommal összekaptak félelmet, zajt és pánikot keltve – olvasható abban a levélben melyet olvasónk Sárvári Marianna az önkormányzatnak, illetve portálunknak is megküldött.

– Az időpontok vegyesen koraiak, későiek, illetve hétvégén, ebéd utáni pihenő idők: reggel 6 és 7 óra között, délután fél 1 és fél 3 között, illetve késő délután vagy 4 és 5 óra között vagy este fél 7 és fél 10 közöttiek. Közvetlenül a ház előtt, 1-3 méterre tartózkodnak, olykor plédeket terítenek le, s minden alkalommal cigarettáznak, alkoholt fogyasztanak, illetve hangosan ordítoznak a kutyáikkal, egymással pedig vitatkoznak, jókedv esetén szintén hangoskodnak. A cigarettacsikket a fa tövébe, illetve szanaszét dobálják a fűbe, a kutyaürüléket zacskóstól többször az ajtóm előtt hagyták. Azt gondolom, mindez több rendeletet, szabályt, esetleg törvényt is sért, nem beszélve a környezetszennyezésről – fogalmaz a levélben. Hozzáteszi, azt is problémának tartja, hogy az állatok tömegesen végzik a dolgukat a zöldterületre amitől a gyep már sárgulni kezdett, illetve gyakran vizeletszag van.

– Én elfogadom, hogy nekik joguk van dohányozni, nekem viszont jogom van nem passzív dohányozni. Ráadásul a legveszélyesebb ember gyártotta hulladék a cigarettacsikk, ami a műanyagot is felülmúlja. Lassan bomlik le, cellulóz-acetátot is tartalmaz, ami nagyon lassan, évtizedek alatt lebomló vegyület, ráadásul kifejezetten mérgező a környezetre. Próbáltam békés úton megoldani a problémát, sajnos nem jártam sikerrel. Ki van helyezve egy „A játszótérre kutyát bevinni tilos!” tábla is az épület mellett, a homokozó környéki területhez vezető részen, ezt jeleztem de azt a választ kaptam egy kutyatulajdonostól, hogy: „Ki nem szarja le? Valamelyik barom kitette ide ezt a táblát.” – sorolta a levélben. Hozzátette, ő szeretné virágosítani is a területet, de erre nem kapott lehetőséget.

– Az EVAT Zrt. mint bérbeadó azt válaszolta, virágot,  bokrot,  fát sem ültethetek a ház mellé, mivel ez a rész közterület. Sajnos mindmáig tisztázatlan maradt az is, pontosan mennyi terület tartozik a társasházhoz. Az ablak előtti fa tövébe két ízben kőedény madáritatót helyeztem el a nyári kánikula idejére, a madarak védelmére, amiben minden nap cseréltem és pótoltam a vizet. Egyszer ezt az egyik kutyatulajdonos hölgy felrúgta, mondván piszkos benne a víz – ennek éppen szemtanúja voltam, majd néhány nap múlva ezt a madáritatót is ellopták innen, mint ezt megelőzően tavaly is a virágtartókkal és virágokkal együtt. A lakóházunkban és közvetlenül a környezetben is nagyon sok kisgyermek él, akik sokszor játszanak a fűben, a szomszédomban pedig egy tolószékes mozgáskorlátozott lakik, aki szintén a saját lakása előtt, az ajtajában szeret levegőzni. Mindannyiunk fizikai és mentális egészségére káros hatással van az említett nyugalmat zavaró tevékenység és viselkedés. Véleményem szerint megoldást jelentene a terület nemdohányzóvá nyilvánítása és erre vonatkozóan táblák elhelyezése – javasolta Sárvári Marianna. Mint írta szerinte az is jó lenne, ha a lakóközösség bérbe venné a területet, és ha lehetőség lenne a parkosításra, akkor szívesen gondozná.

A fentiekről érdeklődtünk az önkormányzatnál is, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában