Méltatás

2023.07.16. 12:30

Különleges kötettel tisztelegnek a remek néprajzos előtt

Dr. Kriston-Vízi József, Dombóváron élő nyugalmazott főmuzeológus, az egri Dobó István Vármúzeum egykori néprajzos-muzeológusának, a Heves megyei Népművészeti Egyesület alapító elnökének 70. születésnapjára különleges kötet jelent meg. Munaktársai, tisztelői írták, szerkesztették.

Barta Katalin

Dr. Kriston-Vizi József

Forrás: Bús Csaba/Petőfi Népe

A sok közt e kis tréfa… címmel jelent meg elektronikus tanulmánykötet dr. Kriston-Vízi József, Dombóváron élő nyugalmazott főmuzeológus, az egri Dobó István Vármúzeum egykori néprajzos-muzeológusának, a Heves megyei Népművészeti Egyesület alapító elnökének 70. születésnapjára. 

A 30 hazai és külföldi szerző által jegyzett, Oláh Róbert nagykőrösi geográfus-történész által szerkesztett 640 oldal terjedelmű tanulmány- és esszégyűjteményt július 8-án délután mutatták be Kecskeméten, a Cifrapalota pávás termében. A szerzők között a neves pályatárs, volt kolléga, Dr. Petercsák Tivadar professzor, egyetemi tanár, ny. múzeumigazgató, aki „Képeslapok felvidéki fürdőhelyekről és nyaralásról” címmel publikált.  Az elektronikus változatban készült, magyar és angol nyelvű  kötet a legtöbb digitális tudományos és népszerűsítő platformon ingyenesen hozzáférhető lesz.

A tanulmány- és esszégyűjtemény címlapján egy, a Heves megyei néprajzosok felvidéki kiállítás-rendezés alkalmából készült fotómontázsa szerepel 1982-ből.

Kiss Istvántól, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy dr. Kriston-Vízi Józsefre ma is sok egri tisztelője is szeretettel és hálával gondol. A kötettel munkássága, embersége, szakértelme előtt tisztelegnek pályatársai. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában