Darázsvadász

2023.07.06. 06:55

Megnőtt a darázsvadászok munkája Egerben is, semmiképpen se füstöljük ki a rovarokat

Építőipari tevékenységük szúrja a szemünket néha.

M. H.

Darázsvadász fogta be a méheketaz egri Nagyváradi úton

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Okos legyél, ne dühös! A darazsak nem csípik, ha megzavarod őket – így kezdi figyelemfelhívását az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közösségi oldalán. Mint írják, az a helyzet a darazsakkal, hogy építőipari tevékenységük sokszor szúrja a szemünket. Viszonylag gyorsan húznak fel társasházakat maguknak, de nem nagyon egyeztetnek a telek tulajdonosával vagy a szomszédokkal.

– Mindenkit óva intenénk az önbíráskodástól. A kifüstölés nem jó módszer. Hidd el, többször vonultunk már tüzet oltani ilyen tűzesethez. Viszont hiába van jó kis bevetési ruhánk, nem vagyunk méhészek (…és lakatosok, lelki gondozók, autószerelők, ács-állványozók, fakitermelők, vízvezeték-szerelők, kőművesek és űrhajósok sem.) Tanácsadók, azok néha – jegyzik meg, majd megosztották tanácsaikat darázshelyzetre.

A katasztrófavédelem csak abban az esetben avatkozik be, ha a rovarok közvetlen életveszélyt jelentenek. A tűzoltók elsősorban a veszélyeztetett helyen levőket mentik. A kifüstölés tüzet okoz, tavaly például egy zalai erdő kellős közepén álló fa illemhely égett le, amiből az ott tartózkodók igyekeztek füstöléssel kiirtani a darazsakat. Az ilyen helyzeteket darázsirtással foglalkozó szakemberek, valamint az erre vállalkozó méhészek tudják szakszerűen megoldani. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület honlapján mindent megtalálsz.

Mindez azért aktuális, mert vármegyénkben, szűkebben Egerben a napokban két esetben is darázsvadászt kellett hívni. A Nagyváradi úton és az Érsekkertben is Varró Attila szakszerűen távolította el a lakosságra veszélyes helyről a méheket, majd költöztette el a rovarokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában