Zöld Busz Projekt

2023.07.25. 20:44

Megzöldültek a buszok Egerben, csökken a károsanyag-kibocsátás a Volán szerint

Lezárult a Zöld Busz Projekt, már Egerben is közlekednek az elektromos buszok. A Volán egyik célja ezekkel, hogy csökkentsék a károsanyag-kibocsátást.

Fekete-Vadászi Erika

Már közlekednek az elektromos buszok Egerben

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, forgalomba álltak Egerben az elektromos buszok. 

Köszönhető ez annak, hogy lezárult a Zöld Busz Projekt, így jelentősen bővült a Volánbusz környezetkímélő, elektromos meghajtású flottája az elmúlt másfél évben: a társaság 100 új elektromos autóbuszt állított forgalomba a HUMDA Zrt. Zöld Busz Programjának támogatásával. Az összesen 17,8 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a fővárosi agglomeráció és hat vármegyeszékhely – köztük Eger is – helyi járműállományának jelentős része megújult, ennek köszönhetően csökkent az érintett térségek levegőjét terhelő károsanyag-kibocsátás, tájékoztatta portálunkat a Volánbusz Zrt. 

A HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld Busz Programjának segítségével létrejött autóbuszflotta-fejlesztés a Volánbusz, az MVM-csoport, valamint a Mobiliti Volánbusz Kft. együttműködésében valósult meg.

– A HUMDA kiemelten fontosnak tartja, hogy – a kormányzat céljaival összhangban – hazánk 2050-re nettó klímasemleges országgá váljon, ehhez érdemben hozzájárul az általa koordinált Zöld Busz Program. Az országos lefedettséggel működő Volánbusz a fenntartható közösségi közlekedés megteremtése érdekében célul tűzte ki, hogy a közel hatezer darabos autóbusz-állományának mintegy felét elektromos járművekre cseréli 2030-ra – tudatta a Volánbusz a sajtóközleményében. 

A Volánbusz és konzorciumi partnere, a Mobiliti Volánbusz száz elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be több sikeres pályázatot a Zöld Busz Program részeként. A közlekedési vállalat az első negyven jármű szállításáról 2021. július 27-én, további 60 darab e-busz vásárlásáról 2022. április 1-jén kötött megállapodást. A járművek a fővárosi agglomerációban, illetve Eger, Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében javítják a személyszállítás szolgáltatási színvonalát, hozzájárulva a fenntartható közösségi közlekedés megteremtéséhez. A fejlesztések a Zöld Busz Program átlagosan 76 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatásával valósultak meg, fűzték hozzá. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában