Varázslatos

2023.07.31. 20:21

Melléknap és naphaló tűnt fel az égen Tarnalelesz felett

Ritka égi jelenségeket fotózott egy természetjáró. Mintha a Tatooine-on járnánk.

Szabadi Martina Laura

Naphalo jelenséget fotóztak Tarnaleleszen, legalábbis egy a Facebookon közzétett fotó szerint nagyon úgy tűnik. A képet elküldtük dr. Rázsi András egri meteorológusnak, aki megerősítette a gyanúnkat:

Naphaló és melléknap Tarnalelesz felett
Forrás: Pozsgai József/Beküldött

– A jégkristályok jelenléte nem szokatlan nyáron sem, hiszen 2500 méter felett már fagypont van. Ezek a felhők, amiken most megtört a fény 10-12 ezer méter magasan is lehetnek – osztotta meg a szakember.

A meteorológus szavai szerint halonak nevezzük azt a jelenséget, amikor a Nap vagy a Hold körül fehéres gyűrű jelenik meg. Akkor képződik, amikor a Nap sugarai megtörnek az apró jégkristályokat alkotó magas szintű felhőzeten.

Rázsi András hozzátette, egy másik érdekes jelenség is van a fotón. A naphaló jobb szélén látszik, hogy a jelenséget egy melléknap kíséri, vagyis úgy törik meg a fény, mintha két nap lenne az égen mintha csak a Star Warsban, a Tatooine bolygón járnánk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában