Országjárás

2023.07.01. 18:11

Új politikai kultúrára törekszenek, emelte ki Donáth Anna, a Momentum EP képviselője Egerben

Egerben, az Uránia Mozi és Rendezvényközpontban tartott nyilvános fórumot Donáth Anna, a Momentum Európa parlamenti képviselője szombaton délután. Az eseményen – a pártok közül elsőként – bemutatták a jövőre, az önkormányzati választáson a Momentum színeiben induló polgármesterjelöltjüket, Jánosi Zoltánt.

S.S.

Lőcsei Lajos, a Momentum Országgyűlési Képviselője, Donáth Anna Júlia, a Momentum Mozgalom elnöke, a párt európai parlamenti képviselője és Kele János, a Momentum elnökségi tagja

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Portálunk kérdésére a politikus úgy fogalmazott, hogy az emberek ma már egyre kevésbé tartják távol magukat a politikától, mert nagyon sok területen egyszerűen "elegük lett". Úgy vélekedett, hogy a politikától valóban volt egy elhúzódás, de az inga kezd visszalendülni. Egyre többe csatlakoznak hozzájuk. Valószínűleg azért, mert ők komolyan veszik az embereket, nem egyszerűen csak ott vannak helyben. Aki segítségre szorul, annak felajánlják a politikai segítségüket. Nagyon sok helyi kezdeményezés volt, akár az elkerülő utas népszavazás is itt Egerben. Civilek kezdték el, a Momentum felajánlotta a segítségét, és nem rátelepedett.

A párt önmeghatározására – jelesül, hogy hasonlítanak-e a valamikori Fideszre – vonatkozó kérdésre Donáth Anna azt mondta, hogy alapvetően minden politikai generációnak, akik fiatalon belépnek a politikai térbe nem csak lehetősége, hanem kötelessége is megpróbálni másként csinálni a politikát. Emiatt vannak hasonlóságok az egykori Fidesz és a Momentum között.

– Semmi másban nem hasonlít azonban a színrelépésünk. Egyértelműen a politikát meg kell tanulni. Az nem egyszerűen egy adott történet, több szereplő van. A politika tapasztalati úton tanulható meg. Eltelt 5-6 év, azóta sokat bölcsült a Momentum. Azáltal, hogy különböző korosztályokból, különböző helyekről rengetegen csatlakoztak hozzánk, az Orbán rendszer megdöntését és egy új politikai kultúra megteremtését tűztük ki célul – fogalmazott.

Összegzően az EP képviselő centrális, liberális progresszív pártként definiálta a Momentumot, olyan pártként, ahol megfér a vita jobbközéptől balközépig, de egyértelmű az értékrendszerük.

Az ország jövőjét felvázoló, az Európával való kapcsolatunkról, inflációról, oktatásról és a Momentum terveiről szóló előadást követően bejelentették – mint az országjárás minden más helyszínén – itt is felkerültek a résztvevők egy listára. Onnan kisorsolják azt az öt személyt, akik ősszel Donáth Anna vendégeként Brüsszelbe utazhatnak, hogy az Európai Parlamentben mondhassák el, milyen ma Magyarországon élni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában