Sajtótájékoztató

2023.08.01. 13:55

A zéró tolerancia meghozta az eredményét a gyöngyösi közterületeken

A közbiztonsági akcióterv a rendőrség, a városrendészet és a polgárőrség bevonásával tovább folytatódik.

Szabó István

Hiesz György visszavonja a közösségi költségvetés eredményét

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Sajtótájékoztatón ismertette kedden Gyöngyösön Hiesz György polgármester és Ferenczy Dániel városrendészeti igazgató a közelmúltban életre hívott közbiztonsági akcióterv eddigi eredményeit és tapasztalatait. Az intézkedési terv júniusban indult a rendőrség, a városrendészet és a polgárőrség részvételével, célja a lakosság szubjektív biztonságérzetének növelése és a jogellenes cselekmények visszaszorítása. Hiesz György azzal kezdte, hogy egy érdekes helyzet elé kerül a város idén tavasszal. 

Ferenczy Dániel (középen) és Hiesz György (jobb oldal) a sajtótájékoztatón
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– A szemetelés vonatkozásában vannak helyek, esetek, amelyek intézkedésre adtak okot. A közösségi médiában sok helyen szemetesnek nevezték Gyöngyöst, pedig ez nem így van. Ugyanakkor a városban megjelentek többnyire nem is gyöngyösi, sőt más megyéből érkezett erőszakosan vagy kevésbé erőszakosan kéregetők, legtöbb esetben vélhetően droghasználók. Ez nem egyedi eset, más magyar településeken is kísértetiesen hasonló jelenségek voltak már. Ezek az egyének sok problémát okoztak részben a nagyáruházak környékén, részben nagyforgalmú helyeken, mint például a autóbusz-pályaudvar. A városvezetés ezért gyosított ütemben megerősítette a városrendészetet. Olyan intézkedési tervet kértünk tőlük, ami már megelőzte a rendőrséggel való együttműködést – június elsején sűrített járőrözésbe kezdtek a korábbinál több helyszín bevonásával. Zéró tolenranciát vezettünk be, igazoltatnak ellenőriznek, zseb- és csomagátvizsgálást végeznek, mindent, amire a törvény lehetőséget ad. Ezek alkalmazása után érezhetően csökkent ezen egyének jelenléte a közterületen, valamint az általuk elkövetett szabálytalanságok száma. Megállapodást készítettünk a városi rendőrkapitánysággal is. A már elindult Tourist Police mellett július elsejétől közös járőrözésben alkalmazunk szabadidős rendőröket, illetve városrendészeket. Nem tudom, miért most, miért ilyen formában jelentkezett ez a probléma. Lehet, hogy ez nem véletlen, lehet, ezt kvázi megrendelésre csinálják az elkövetők. Közterületen mintegy 140 kameránk van, kevés olyan dolog történik Gyöngyösön, amit nem lehet beazonosítani. A Fő téren, a Török Ignác utcában, egyáltalán a turisták által leginkább felkeresett helyeken ezzel együtt nem ritkán egyszerre van kiborítva az összes kuka, tehát ez nem véletlen. S ugyanígy, amikor nagyszámú idegen megjelenik, ez se véletlen – emelte ki Hiesz György.

Ferenczy Dániel arról tájékoztatott, hogy a nyár kezdetével új alapokra helyezték az együttműködésüket a rendőrséggel. Mint mondta, ennek fókuszában a gyöngyösi közterületeken megjelenő közösségellenes magatartásformák, csavargók, illetve átutazó bűnözők kiszorítását tűzték ki célul.

Ferenczy Dániel városrendészeti igazgató
Ferenczy Dániel városrendészeti igazgató 
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

– Azóta részünkről majdnem 90 esetben került sor valamilyen típusú intézkedésre, több mint 700 ezer forint bírságot szabtunk ki. A rendőrségnek 36 esetben adtunk át különböző típusú bűncselekményekkel gyanúsítható személyeket. A ruházatok átvizsgálása során több esetben előkerült kábítószergyanús anyag, lopásból származó termék, vagy szúró-vágó eszköz. Több olyan megbotránkoztatóan viselkedő személyt sikerült kivonnunk a közterületekről, akikkel a lakosok naponta találkoztak. A folyamatos ellenőrzéseknek köszönhetően most már a nagyobb belvárosi áruházak környékéről szinte teljesen eltűntek az erőszakos kéregetők, illetve a város közterületein is jelentősen csökkent a számuk. Ebben a lakosság is segített, akik rengeteg bejelentést tesznek ilyen típusú ügyekben a városrendészetnek. És persze sok köszönhető a térfigyelő kamerarendszernek is. Ugyanakkor a vasútállomással rendelkező környező településekről kaptunk olyan információkat, hogy ott jelentek meg ezek a szóban forgó személyek. Gyöngyösön a szemétlerakás mennyisége is csökkent, ebben is sikerült szép eredményeket elérni – összegezte Ferenczy Dániel. 

Hiesz György azt is hozzátette még, hogy gyöngyösi és a környékbeli hajléktalanokat érintő ügyekben a hajléktalanszálló munkatársai, az utcai szociális munkások is részt vesznek. A kistérséghez tartozó településekről érkezőkkel szemben fel tudnak lépni, az egyéb esetek a rendőrség és a közterület-felügyelet hatáskörébe tartoznak. A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy az akció nem áll le: részben azért, mert vélhetően akkor újra felerősödne a korábbi negatív tendencia, másrészt az illegális szemétlerakás tekintetében folyamatos, sziszifuszi küzdelmet vív a város. A magukat hirdető, illegális lomtalanítás végző "vállalkozók" által begyűjtött lakossági szemét pedig általában a szőlőkben, a dűlőutak mentén, az erdőszéleken halmozódik fel – legtöbbször Gyöngyös közigazgatási területén. Ezért a város komoly bírságot fizet, és a szemét felszámolásának költsége is az önkormányzatot terheli. 

A sajtótájékoztatón megjelentek megtekinthették az egyik térfigyelő kamera felvételét is. Ezen az látszik, hogy egy, a nyilvánosság számára kitakart rendszámú autó megáll a Forrás utcában, és egy kitakart arcú személy kitesz egy teli szemeteszsákot az út mellé, és két lépésnyire megáll előtte. A kitakarás miatt nem látszik, de a sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az eredeti felvételen jól látható, amikor az illető lefotózza a kitett zsákot. Az már a kitakart felvételen is látszott, hogy az egyén a zsákot visszatette az autóba, és elhajtott. 




 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában