Élet a pusztán

2023.08.15. 13:55

Baby boom és a világ legdrágább chilije a poroszlói tanyán

A tanyasi élet nem egyszerű, sok munkát igényel, de rengeteg szépséget is tartogat magában. Például aranyosabbnál aranyosabb kisállatok születnek, s teszik szebbé a napokat a poroszlói birtokon is.

Fekete-Vadászi Erika

A gyerekek is nagyon élvezik a tanyasi életet

Forrás: Apostol Nikolett/Beküldött fotó

Ahogy arról már beszámoltunk, Apostol Nikolett gumicsizmára cserélte a rendőr egyenruháját, egy poroszlói tanyán él családjával. Portálunknak most elmondta, igazi "baby boom" volt náluk idén, szép számmal születtek állataik, köztük bárányok, nyuszik és bocik is. 

poroszlói tanya, apostol nikolett, babyboom
Kisbárányok is születtek a tanyán
Forrás: Apostol Nikolett/Beküldött fotó

Szavaiból kiderült, igazi mesébe illő kis társaság gyűlt össze náluk, emellett egy különleges ló is érkezett hozzájuk, sőt a világ legdrágább chilije is megterem a poroszlói tanyájukon.

–  Egész évben sok születés volt nálunk, s néha a legváratlanabb pillanatokban. A nagy poroszlói vihar közben született egy kisbocink, a legelőről mentettük meg az ítéletidőben. Szinte hihetetlen számomra, de a borjúk pár hónap alatt képesek elérni a 200-300 kilogrammot is. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy a kisfiam négy hónapos korára lett hat kiló. Megdöbbentő tehát ez a gyors növekedés – kezdte mesélni Apostol Nikolett. 

poroszlói tanya, apostol nikolett, babyboom
Kisnyuszik is születtek
Forrás: Apostol Nikolett/Beküldött fotó

Kiscicákkal, nyuszikkal is tele a tanya, s bár télen születik a legtöbb bárány, mostanában is gyarapodott az állomány 10-15 új jövevénnyel. 

Emellett nemrégiben megszületett a kisfiuk is, aki a bátyjával együtt már most aktívan jelen van a tanyasi munkálatoknál. Szülei szinte mindenhová viszik magukkal a legkisebb gazdászt, aki a határszemléken is nagy érdeklődést mutat. 

– Nincs időnk lazsálni, a kisfiam születése után is el kell végezni a munkákat. Rengeteg mindent megtermelünk és elkészítünk magunknak, például szörpöket, lekvárokat, szószokat, házisajtot, és most kezdjük a lecsó befőzését is – jegyezte meg Nikolett, s kiemelte, a napokban egy különleges ló, Hydra is beköltözött a poroszlói tanyájukra. 

poroszlói tanya, apostol nikolett, babyboom
Apostol Nikolett és kisfia
Forrás: Apostol Nikolett/Beküldött fotó

– Ő egy lengyel származású Konyik kanca. A konyik egyike az életerős, primitív tarpánok kevés, egyenes leszármatottainak, ezért különös figyelmet érdemel. Ez a fajta ősidők óta megtalálható Lengyelország területén. Nyugodt, könnyen kezelhető és tartását tekintve igénytelen. Hydrával kapcsolatban külön érdekesség, hogy az iratai között ott volt az eredeti Lengyel tenyészszemle dokumentuma is – tudtuk meg Apostol Nikolettől. 

poroszlói tanya, apostol nikolett, babyboom
A különleges Hydra nemrég költözött a tanyára
Forrás: Apostol Nikolett/Beküldött fotó

További érdekességekkel is büszkélkedhetnek. Megpróbálkoztak a világ legdrágább chilijének termesztésével, s bár sok reményt nem fűztek hozzá, két tő is megmaradt a tanyán, és terem is. A napokban lesz időszerű a szedés, majd megkezdődik a termés aszalása. 

– Ez a fajta nem annyira erős, van viszont olyan, amit védőfelszerelésben, kesztyűben, szemüvegben kell elkészítenem, mert azt még megérinteni is maró érzés – részletezte.

A világ legdrágább chilijéről a Világgazdaság (VG) is közölt egy cikket. Mint írják, a világ legdrágább chili­paprikája ugyan nem a legerősebb, de a Peruban őshonos fűszernövény igen kedvelt a chilirajongók és a gourmet séfek körében. Az Aji Charapita egészen kicsi, mindössze borsószem nagyságú, ám annál nagyobb az összeg, amelyet kilójáért ki kell fizetni. Egy kilogramm a különleges chilipaprikából legkevesebb 25 ezer dollárba, vagyis 6,3 millió forintba kerül. A magas árat az is indokolja, hogy nem könnyű beszerezni: Perun kívül szinte alig lehet hozzájutni, derül ki a VG beszámolójából. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában