Interjú

2023.08.07. 13:58

Füzesabonyban mindenből kettő kell: a polgármestert a milliárdos fejlesztésekről kérdeztük

Nagy Csaba, a járási központ Füzesabony polgármestere egy korábbi interjúnkban azokról a projektekről tájékoztatta portálunkat, amelyeket eredményesen lezártak. Ezek sorában a legjelentősebb a "Zöld város" program volt. Már annak az év eleji zárásakor is elhangzott azonban, hogy "Füzesabonyban szinte mindenből kettő kell". Ezért is pályáztak az északi városrész élhetőbbé tétele érdekében is.

Sike Sándor

Nagy Csaba (balra) a Zöld város projekt áprilisi zárórendezvényen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Mi történik mostanában Füzesabonyban, hogy a terveik minél teljesebben megvalósuljanak?
– Egyebek között belekezdtünk egy új, három csoportszobás bölcsőde építésébe, amit augusztus végéig szeretnénk befejezni. Mindig beszélek arról, hogy a település két részre van osztva. Az északi városrészen lévő bölcsődénk így most kikerül az óvoda mellől, ami azért is jó, mert – szerencsére – annyi gyerekünk van már ott, hogy szükség van plusz csoportszobára az óvodában, ahol most még a két intézmény együtt van – mondta Nagy Csaba a város polgármestere.

– Gyakran hallani öntől, hogy itt szinte mindenből kettő kell. Az okot is tudjuk?
– A vasút olyan módon osztja két részre a várost, hogy az egyik településrészből a másikba autóval csak úgy lehet eljutni, hogy minden bizonnyal egyedüliként az országban, külterületre kell kimenni. Ezért is van kettő iskolánk, óvodánk és bölcsődénk is. De még mielőtt a "duplikáció" legújabb fejleményeiről beszélnék, elmondom, hogy folytatjuk az ipari parki fejlesztéseket is, mert amit eladtunk 6 hektárt, azzal szemben még volt egy 10 hektáros terület, s megkezdtük annak is a kisajátítását. Az ok: két nagy cég is jelezte, hogy szeretne itt tőlünk területet vásárolni, ami okot adott, hogy önkormányzati területekből ezeket kisajátítsuk. Így ott is folytatjuk az ipari parkban már megkezdett tevékenységet. Nagyon fontos a város életében, hogy ez a két nagy cég idejöjjön.

– Valamikor tavasszal jelentették be, hogy eredményes volt az északi városrész fejlesztésére beadott pályázatuk is. Mi valósul meg ott?
– A Zöld város projekt befejezésével párhuzamosan pályáztunk az északi városrészt illetően az Élhető város TOP Plusz programban is sikerrel jártunk. A támogatási szerződést megkötöttük, 1,53 milliárd forintot ítéltek meg nekünk. Ebből szeretnénk megvalósítani például az aluljáróból való kijöveti részen, az északi városrészben – közel 50 autó elhelyezését szolgáló – parkolót, hiszen sok az ingázó itt Füzesabonyban. Itt már a területeket meg is vásároltuk. A telep főutcája a Szabadság út, ahol szeretnénk továbbvinni azokat a fejlesztéseket, amit a falusi részen megvalósítottunk. Zöldfelületek, parkolók, utcabútorok...

– Mely területekre terjed ki a projekt?
– A Szabadság úton a sportcsarnokig tart a pályázati terület, de saját erőből – vagy, ha addig lesz pályázat – a Szabadság utat végig fel fogjuk újítani. A projekt része még, hogy az intézményeink előtt – óvoda, bölcsőde, orvosi rendelő – a parkolást normális, kulturált módon meg tudjuk valósítani. A sportcsarnok melletti játszótér is gyarapszik, hiszen jelenleg ott még nincs mosdó, pelenkázó hely, ezért oda felhúzunk egy ilyen jellegű épületet. Természetesen a sportpályánk is megszépül a pályázati támogatásnak köszönhetően. Bővül is egy 200 méteres, valamint egy 110 méteres rekortán futópályával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában