Különleges

2023.08.25. 13:00

Hamburgerkülönlegesség készült a Tisza-tó 50. szülinapjára

A Tisza-tó jubileuma megihlette a gasztrovilágot is, sorra készülnek a különleges ételek. Ilyen például a Tisza-tó 50 elnevezésű hamburger is.

Heol.hu

Idén lett 50 éves hazánk legnagyobb mesterséges tava, a Tisza-tó. Az évfordulót nemcsak fesztiválokkal és programokkal ünnepelhetjük, hanem helyi finomságokkal is. Ilyen például a Tisza-tó 50 és a Hortobágyi Nemzeti Park 50 hamburger, mely a tiszafüredi Barabás Csaba Heinz és Jancsa Jani streed food szakértő fejéből pattant ki a két „születésnap” alkalmából - írja a szoljon.hu.

- Tisza-tavi és hortobágyi emberként szívügyünknek tekintjük az ötvenedik évfordulót – mesélte Barabás Csaba Heinz, a hamburgerek egyik ötletgazdája a szoljon.hu-nak. – A jeles alkalom kapcsán már korábban a fejünkben volt egy ötlet annak érdekében, hogy kellő figyelmet szenteljünk az ünnepnek. Természetesen választhattunk volna valamilyen emblematikusabb ételt is, azonban úgy éreztük, fiatalosabb megközelítésben kell gondolkodnunk, így maradtunk a street foodnál. Jancsa Janival közösen azt szerettük volna, ha a Tisza-tó és a Hortobágyi Nemzeti Park 50. évfordulójának a híre olyan fiatalokhoz is eljutna, akik nem ismerik ezt a vidéket. 

A közös ötlet bevált, ennek köszönhetően rengeteg fiatal, köztük sok külföldi érkezett megkóstolni a burgereket, és töltötte a Tisza-tónál a hétvégét - fogalmazott a szoljon.hu.

– Mindkét fogás nagyon egyedi összeállítás. Arra fókuszáltunk, hogy környékbeli alapanyagokat, ízeket, szokásokat és bevált elemeket gondoljunk újra – fejtette ki Csaba a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei hírportálnak.

– Hamburgereink igyekeznek utalni arra a két tájegységre, melyek születésnapját ünnepeljük velük. A Tisza-­tó 50 elnevezésű hamburgerbe halászléketchupot, fűszerezett süllőhúspogácsát, harcsahaltepertőt, füstölt tejfölt, római salátát és egy apró titkot tettünk. A hortobágyi 50-es hamburgernél pedig visszatértünk az alapokhoz: ebben ugyanis Hortobágy Angus marhahúspogácsa található grillezett kecskesajttal, áfonyás BBQ-szósszal, salátával és kovászos uborkával. A különlegességük még az is, hogy nem hagyományos hamburgerbuciban vannak, hanem kovászos tésztájú cipóban. A legtöbb ember imádja ezt a fajta ételt, így mertünk újítani és belevágni. Eddigi tapasztalataink alapján a Hortobágyi Nemzeti Park hamburgere népszerűbb, mivel közel 200-at készítünk belőle hetente. Őszre olyan terveink is vannak, hogy kissé átalakítjuk őket, de év végéig a kínálatban tartjuk ezeket az ínyencségeket - fogalmazott Csaba a szoljon.hu-nak.

(Főoldali képünk illusztráció, forrás: Mészáros János/Új Néplap)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában