Forróság

2023.08.23. 14:04

Kiemelten veszélyes a 6 hét alatti csecsemőkre a kánikula a gyöngyösi háziorvos szerint + videó

Hőségriasztás van az egész országban. Dr. Mangó Gabriella elmondta, mire kell figyelni, hogy ép bőrrel megússzuk a kánikulát, de Egerben akkor is van mit csinálni, ha kutyameleg van.

Szabadi Martina Laura

Az emberek párakapuk alatt hűtik magukat

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai ajánlása alapján csütörtök estig másodfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja a figyelmet, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat, kiemelten veszélyes az elhúzódó hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló gépjárműben, mivel az akár pár perc alatt is 50-60 celsiusfokra melegedhet fel. Ha bárki napon álló autóban gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. – figyelmeztettek.

Dr. Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos portálunknak elmondta, az idősek körében a tartósan magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a folyamatosan gyógyszert szedők is a kánikulára.

– Kiemelten kell figyelni most a 6 hét alatti csecsemőkre, az ő hőháztartásukban ugyanis még igen könnyen felfordulást okozhat a kánikula és komoly rosszulléthez vezethet. Ha valaki a melegben zavarodottnak érzi magát, haladéktalanul pótolja a folyadékot. Ha pedig a melegben zavart embert látunk, akkor állapotának súlyosságától függően lehet, hogy mentőt is kell hívnunk, infúzióra szorulhat ugyanis. A fokozott izzadás miatt a nyomelemek pótlására is figyelni kell, sok magnéziumot, kalciumot és nátriumot veszíthetünk ugyanis – sorolta. Hozzátette, hogy a vérnyomás, illetve a vércukorszint is ingadozhat a hőségtől. Javasolta, kiemelten dél és 17 óra között, tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk akár naponta többször.

Dr. Zacher Gábor a hatvani kórház toxikológusa a hőséggel kapcsolatban azt mondta, 34-36 fokban feltűnés nélkül 3-4 liter folyadékot is veszíthetnek az emberek. Épp ezért is, az atlétikai világbajnokság 9 napja alatt, építéstől a bontásig, összesen több, mint 1000 mentős lesz a helyszínen.

Egy egri egyéni vállalkozó, aki kérte, hogy nevét ne írjuk le elmondta, hogy a hőség idején a szabadban, épületek tetején végzett munka során igyekeznek figyelni egészségi állapotukra, ám ilyen helyen ez kifejezetten nehezen kivitelezhető.

– A munkavédelmi szabályok szerint sok területen nem lehet ilyenkor sem rövid ruházatban dolgozni, ez nyilván még inkább növeli a terhelést. Fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre, illetve arra is, hogy ne folyamatosan a napon végezzük a munkát, időnként árnyékban meg kell pihenni, ám például egy építkezésen erre kevés lehetőség van – fogalmazott.

Ha a munkahelyeken a egyeseknek nem is mindig sikerül lehűtenie magát ezekben a napokban, az egri önkormányzat város szerte igyekszik hűvösebb légkört teremteni a vármegyeszékhelyen. Párakapuk kerültek a felsővárosba, a Dobó térre és a Lajosvárosba is.

Azoknak, akik nem dolgoznak, hanem kikapcsolódnak a napokban az Eger Városi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. a Visit Eger oldalon összegyűjtötte, hogy milyen lehetőségek várnak a városban, melyek akkor is gondtalanul élvezhetőek, ha tombol a hőség és hét ágra süt a nap. Ajánlják a strandot és a termálfürdőt, a Szépasszony-völgy pincéit, Egerszalók és Demjén látnivalóit, illetve a nyáron is hűvös Érseki pincerendszert is.

Az egri Pálok Dalmával szerdán, kora délután találkoztunk a Dobó téren. Mint mondja, nyári lánynak érzi magát, de most neki is melege van.

– Sajnos a házunk is felmelegszik, és ha nincs légmozgás, akkor estére sem igazán hűl le. Én nagyon szeretem a meleget, de most jól jönne egy légkondi – fogalmazott.

A város önkormányzata arról tájékoztatta portálunkat, hogy a Dobó téri, Vallon és Mátyás király utcai párakapukon túl is igyekeznek elviselhetőbbé tenni a hőséget.

– A városháza aulájába víztartály került, ha bárki egy kis hűvösre vágyik vagy megszomjazik, nyugodtan betérhet, lehetősége nyílik leülni, illetve vizet fogyasztani. Emellett a Városgondozás Eger Kft. munkatársai is azon dolgoznak, hogy az utcákon is elviselhetőbbé tegyék a meleget, így több napszakban locsolják azokat a városban. Kérjük a lakosságot, hogy kánikula idején lehetőség szerint - kiemelten 11-15 óra között – ne tartózkodjanak a napon, kerüljék a szervezetünket terhelő fizikai munkát, vigyenek magukkal elegendő folyadékot, ne feledkezzenek meg a sapka, kalap viseléséről sem, valamint bőrük védelmére is fokozottan figyeljenek oda – részletezték. Az önkormányzat tervez vízosztást is, pontos időpontjáról később adnak tájékoztatást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában