Heol.hu podcast

2023.08.23. 13:30

Zacher Gábor az atlétikai világbajnokságról is azt üzeni a hőségben: igyunk sok folyadékot!

Zacher Gábor toxikológussal, a hatvani kórház orvosával futottunk össze a Budapesten zajló atlétikai világbajnokság helyszínén. Kérdeztük a mentősök munkájáról, az ott töltött napokról és a versenyről is.

Hornyák Réka

Zacher Gábor, a mentőszolgálatos kollégákkal az Atlétikai Világbajnokságon

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

– Milyennek találja eddig a világbajnokságot?

– Azt kell mondanom, hogy az atlétikai világbajnokság zseniális. Örömmel jöttünk ki és örömmel vagyunk itt, ezt szerintem minden kollégám nevében mondhatom. Ezek az események mindig jó tapasztalatok. Ilyenkor mi is izgatottan várjuk a sportolókat, ha lehetőségünk van rá, mi is megpróbálunk legalább egy közös fotót összehozni velük. 

– Mennyi dolguk van a mentősöknek egy ilyen eseményen? 

– Egyelőre nem nagyon volt dolgunk. A mai napon persze ismét borzasztóan meleg lesz és a nézők egy része a napon fog ülni, tehát nem győzzük hangsúlyozni, hogy ilyenkor kötelező folyadékot, folyadékot és még több folyadékot inni. Ebben a nagy melegben, 34-36 fokban feltűnés nélkül  3-4 liter folyadékot is elveszíthetnek egyesek. Az atlétikai világbajnokság 9 napja alatt, építéstől a bontásig, összesen több, mint 1000 mentős lesz a helyszínen. Voltak itt a helyszínen delegációk, tehát jó pár védett személlyel is volt dolgunk és mindemellett azt tudom mondani, hogy a mentés semmilyen csorbát nem szenvedett. Minden hajnalban találkozunk és ma éjfélig leszünk itt. Holnap reggel négykor már a Hősök Terén leszünk kint, ahol a 35 kilométeres gyaloglás indul majd reggel 7 órakor.

– Mennyi ideje jut a mentősöknek a versenyre pillantani egy ilyen rendezvény esetén? 

– Őszintén szólva, számomra televízióból jobban élvezhető a dolog. Itt, ha éppen van időnk és belenézünk a versenybe, pillanatok alatt látunk mindent, sokszor nem is lehet tudni elsőre, hogy mi történt. Ha valami olyan eredmény születik vagy szokatlan dolog történik azt mindenképp visszanézi az ember. Mi elsősorban nem azért vagyunk itt, hogy a versenyt figyeljük, hanem, hogy dolgozzunk - már amennyiben kell, szerencsére eddig nem nagyon volt esetünk. 

– Külön csapat vigyáz a sportolókra?

– Igen, szétosztottuk a feladatok. Nem csak itt, hanem Budapest további három edzőpályáján, valamint a szállodáknál is folyamatosan jelen kell lenni. Amit itt, a világbajnokság főhelyszínén látszik az az egészségügyi biztosításnak körülbelül az ötven százaléka. A csapat másik fele a városban, itt-ott-amott ügyel. A több mint ezer mentős dolgozó az ország minden pontjáról érkezett. Én jelenleg szigetvári mentős kollégákkal vagyok együtt, ők is messziről indultak el még hajnalban.

Alkohol problémákra kell itt számítani? 

– Ez az esemény nem arról szól. Az emberek nem azért jönnek ide vagy egy ilyen rendezvényre, hogy lerészegedjenek. Ráadásul itt alkoholos italt nem is lehet kapni, aki pedig már eleve ittas állapotban szeretne bejönni, azt a biztonsági szolgálat kezeli. Itt ezzel kapcsolatban szerencsére biztos, hogy nincsen gond.

Podcast-csatornánkat az Apple-termékeiden bárhova magaddal viheted. Kövess minket ott, vagy a Spotify-on!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában