Egy Hét a Csillagok Alatt

2023.08.01. 10:14

Közelebb kerülhetünk a csillagokhoz Egerben, Gyöngyöstarjánban és Répáshután is

Az egri programon résztvevők lefényképezhetnek különleges csillagokat, halmazokat is, Gyöngyöstarjánban és Répáshután is megcsodálhatjuk az éjszakai égboltot.

Tóth Balázs

Lesz mit nézni a táborban

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Csillaglessel, fényképezési lehetőséggel is várják a csillagos égbolt iránt érdeklődőket csütörtöktől jövő vasárnapig. Az Egy Hét a Csillagok Alatt országos csillagászati programsorozat keretében augusztus 3-13. között több mint hatvan, Hevesben, illetve közelében három helyszínen várják majd távcsöves bemutatók, előadások és hullócsillaglesek az érdeklődőket. Csillagvizsgálók és egyesületek, amatőr- és kutatócsillagászok egyaránt szerveznek bemutatókat.

Gyöngyöstarjánban a Göncölszekér Csillagászati Szakkör augusztus 3-7 között az általános iskola udvarán várja sötétedéstől kezdve távcsöves bemutatóra, lézeres csillagképtúrára és hullócsillaglesre a családokat, az ingyenes programra Murányi Lajosnál lehet jelentkezni (30/2235729, [email protected]). Egerben a Magyar Asztrofotósok Egri Csoportjának tagjai az Eger és Felsőtárkány közötti észlelőréten (GPS-koordináták: 47.956518, 20.394227) augusztus 4-5-én., valamint 11-én és 13-án sötétedéstől, csak derült időben szerveznek távcsöves bemutatót, csillagászati előadást, hullócsillaglest, lézeres csillagképtúrát és asztrofotózási lehetőséget (ehhez elegendő csupán egy SD kártya, lehet fotózni a tagok felszerelésével). Hozzájuk szintén be kell jelentkezni előre a [email protected] e-mail címen. A program ingyenes.

Répáshután, a Bükki Csillagdában is lesz program augusztus 11-13 között. A nappali és esti programok is belépővel látogathatók, utóbbira előzetesen regisztrálni kell. Ezen a két napon délutántól tart nyitva a látogatóközpont.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában