Zarándoklat

2023.08.16. 18:43

Megszervezték az egri egyetem első izraeli zarándoklatát

Az első izraeli zarándoklat útját szervezte meg az egri egyetem a tanári karának június elején. Az utat dr. Novák István rektorhelyettes szervezte. A pár napos kirándulás alatt az egyetem dolgozói bejárták a liturgikus év főbb állomásait, így a Via Dolorosát, a Golgotát és a Kánai mennyegző helyszínét is. Utukat gyönyörű templomok és imádsággal megszentelt helyek övezték.

Hornyák Réka

Dr. Novák István delegált rektorhelyettessel Izraeli zarándoklaton vettek részt az egyetemi dolgozók

Forrás: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Laskay Anna, a Főegyházmegyei Könyvtár informatikus könyvtárosa június elején látogatta meg és élte át a Szentföld csodáját az egri egyetem néhány oktatójával együtt. Az izraeli zarándoklat dr. Novák István rektorhelyettes szervezésének volt köszönhető. Az utazás emlékeit augusztus 6-a, Jézus Krisztus színelváltozásának ünnepe idézte fel. – Mindenhol gyönyörű templomok, imádsággal megszentelt helyek fogadtak... Minden programja, történése, mozzanata valódi ajándék volt – az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oldalán emlékezett vissza Laskay Anna.

A Születés templomától kezdve keresték fel Jézus földi életének legfontosabb helyszíneit. Egy napot töltöttek Jeruzsálemben, ahol végigjárták a Via Dolorosát, a szenvedés útját. A Szent Sír Bazilikában a Golgotát, majd magát a sírt is felkeresték. Eljutottak az Utolsó vacsora termébe és a Siratófalhoz. Később Jerikóban helyi datolyát kóstoltak, s felidézték Zakeus történetét, valamint felolvasták a Jézus megkísértéséről szóló evangéliumi részt. A Qumrani sivatagban megnézték a tekercseket rejtő barlangokat, s a megtalálásuk történetéhez kapcsolódó kiállítást. A zarándok csapat átélhette a Holt tengerben való lebegés csodáját, a Jordán folyóban pedig megújíthatták keresztségi fogadalmukat. Két zarándoktársuk ekkor lett az egyház tagja. Az utolsó napokban Názáret felé indultak. Először felkeresték a Kánai mennyegző tiszteletére emelt templomot, majd – Jézus tanítói útját – követve a Galileai tó környékét járták be. Látták a kenyérszaporítás csodájának hagyomány szerinti helyszínét is majd az irányt a Nyolc Boldogság hegyének vették. A zarándoklat fénypontjaként pedig jártak az Úrszínváltozás helyén, a Tábor hegyén. 

A csapat pár nap alatt élte végig a liturgikus év legfőbb ünnepeit és felidézték legfontosabb mozzanatait. – Az ott szerzett élmények, az ott elhangzott gondolatok, az azóta felidéződő érzések elkísérnek az egyházi év minden napján és ünnepén. Hálával gondolok arra, hogy ott lehettem az egyetem dolgozóinak első Szentföldi zarándoklatán. – ezzel zárta beszámolóját Anna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában