Lecsószezon

2023.08.15. 06:55

Most érdemes lecsót főzni, tartósítani

A lecsórajongók figyelmébe ajánljuk, hogy elérkezett a befőzés ideje. Idén már nem lesz olcsóbb se a paradicsom, se a paprika. Megnéztük az árakat, és hoztunk néhány tuti tippet is a tartósításhoz.

Barta Katalin

Aki ragaszkodik a házi paradicsomléhez, illetve a lecsóhoz, most érdemes a portékát beszerezni. Az egri piacon járva a termelők azt mondják, idén már nem lesz olcsóbb az ezekhez szükséges alapanyagok ára.

Szép, húsos paprikát találtunk már hatszáz forintért, a befőzéshez optimális paradicsom kilóját 5-600 forintért mérik. Horváth Károlyné azt mondja, minden évben augusztus közepe táján lát hozzá a paradicsomlé és a lecsó befőzéséhez.  A család nagy kedvence, így legalább tíz kiló paradicsomot és legalább  3-4 kilónyi paprikát vásárol ilyenkor.  

A gyakorlott háziasszonyok tudják, hogy nem mindegy, milyen befőzőparadicsomot választunk. Erre a legalkalmasabb például a Kecskeméti, Ace, Marmande fajták. Ezek jó ízűek lédúsak, gömbölyűek, méretre közepesek. A koktélparadicsommal nem érdemes vesződni. Azt használjuk inkább salátákba! Lényeges az is, hogy ne túl kemény paradicsomokat válasszunk a befőzéshez, s túlérettek se legyenek.

Paradicsomot sokféleképpen tartósíthatunk.  Ehhez a mindmegette.hu oldalról szereztünk tuti tippeket. A paradicsom passzírozása lehetséges kézi passzírozóval, de ezzel időigényes a munka ráadásul általában fröcskölnek, koszolnak is. Szinte minden típusú húsdarálóhoz kapható passzírozó betét is, ezekkel akár óránként 50-100 kg paradicsomot is le lehet passzírozni.

A paradicsomlé készítésének legegyszerűbb módja, ha áttörjük, passzírozzuk a megmosott, lecsumázott nyers paradicsomot. A levet 15 percet forraljuk majd előmelegített üvegekbe töltjük, lekötjük, szárazon kidunsztoljuk. Ha daraboljuk, akkor mossuk meg, szedjük le a szárát és a zöld részeket, majd vágjuk darabokra. Főzzük 20 percig, forrón töltsük, üvegekbe majd szárazon dunsztoljuk ki.

A csírátlanított, tiszta üveg és a szárazdunszt elengedhetetlen a biztos tartósításhoz! A szárazdunszttal kapcsolatban két fontos tudnivaló van. Az egyik, hogy a befőzendő anyagot forrón kell az üvegbe tölteni. Mialatt az üvegeket töltögetjük, hagyjuk a paradicsomot alacsony fokozaton forrni. Az üvegeket jól le kell zárni, meg is lehet fordítani, de nem muszáj. A forró üvegeket pokrócba kell bugyolálni, és ebben kihűteni. A pokrócot tehetjük kosarakba is, így könnyebb a mozgatásuk.

Sokan esküsznek a szalicil, a nátrium-benzoát, a borkősav használatára. Az első kettőt, ha lehet, kerüljük el, még kis mennyiségben sincs rájuk szüksége a szervezetünknek. Ha megfelelő üvegeket és rájuk illő fedőket használunk, elegendő a száraz dunszt. 

Paradicsomot egészben is eltehetünk. A még nem teljesen érett paradicsomokat tegyük üvegbe, és öntsünk rá annyi olajat, ami ellepi. Kössük le az üveget, és tegyük a kamrába. Akár salátát is készíthetünk belőle télen.

A lecsóhoz három darab 7,5 deciliteres  üveghez az alábbi receptet találtunk. Hozzávalók: négy nagy fej vöröshagyma, egy kiló paradicsom, két kiló szép, húsos paprika, egy deci olaj, egy evőkanál só.  
Az  elkészítéséhez a vöröshagymát megtisztítjuk és felkarikázzuk, a paradicsomot, a paprikát megmossuk, cikkekre vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a paradicsomot, megsózzuk, és lassú tűzön 10-15 percig főzzük. Beletesszük a paprikát, és folyamatosan kevergetve további 20-25 percig forraljuk. A tűzről levéve azonmód tiszta üvegekbe töltjük. Az üvegeket gondosan lezárjuk, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Hűvös helyen tároljuk. Télen, amikor lecsót  akarunk készíteni, süssünk zsírjára kevés füstölt szalonnát. Keverjünk el benne egy evőkanálnyi pirospaprikát, azután öntsük rá az eltett lecsót. Tojással, virslivel, kolbásszal gazdagítva kínáljuk.

A gyümölcsök nem lettek olcsóbbak
Ha már a piacon jártunk, rápillantottunk az idényzöldségek, gyümölcsök árára. A cukkini, a patiszon, a főzőtök kilója 5-600 forint maradt, a fürtös uborka kilója is megkapható már ennyiért. 
A csemegekukoricát már viszonylag baráti áron kínálják. Egy csőért 200-250 forintot kérnek. A gyümölcsfronton alig változott a helyzet. Sárgabarackot 1600 forinttól láttunk, az őszit 1200-1500 forintért kínálják. A szép szilva kilója 6-800 forint. A ribizlit, málnát 25 dekás dobozokban 750 forintért adták. Sláger a fekete szeder is, 6-700 forintért, dobozonként. A leveszöldségek, a sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller - tartják az árukat. Egy jó húsleves bezöldségeléséhez legalább ezer forintot kell fizetnünk, ha az egri piacon vesszük meg. A friss zöldbab kilóját 1400 forintért árulták. Rókagomba, vargánya is van, négyezer forintért adják kilóját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában