Beruházás

2023.08.23. 17:25

Ősszel indul a halmajugrai kőzetgyapot gyár építése

A jelenlegi legmodernebb és legzöldebb gyártási technológiát alkalmazza a tulajdonos, hangzott el a kőzetgyapot gyárral kapcsolatos közmeghallgatáson.

Szabó István

Közmeghallgatás Halmajugrán

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírap

Közmeghallgatás volt Halmajugrán egy ott létesítendő kőzetgyapot gyár ügyében szerdán. Az eseményt a Heves Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály Környezetvédelmi Osztály tartotta meg a gyár létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás részeként. A közmeghallgatáson megjelent Kelemen Zoltán, a kormányhivatali Főosztály vezetője, dr. Koncz Judit, a Környezetvédelmi osztály vezetője, a beruházó részéről pedig Szabó András, a budapesti MIP Alapanyaggyártó Zrt. (MIP) vezetője, Szabó Ádám, a MIP által megbízott szakértő és Kiss Péter, a MIP megbízottja a beruházás hatósági engedélyeztetésének folyamatában.

Ahogyan dr. Koncz Judit ismertette, a leendő gyár tevékenységének vélelmezett hatásterülete, azaz a feltételesen érintett települések: Abasár, Adács, Aldebrő, Atkár, Boconád, Detk, Domoszló, Erk, Feldebrő, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Jászárokszállás, Karácsond, Kál, Kápolna, Kompolt, Kisnána, Ludas, Markaz, Nagyfüged, Nagyréde, Nagyút, Parád, Parádsasvár, Pálosvörösmart, Recsk, Tarnabod, Tarnaméra, Tarnaszentmária, Tarnazsadány, Tófalu, Vámosgyörk, Verpelét, Vécs, Visonta, Visznek és Zaránk.

Kiss Péter ezek után ismertette a megjelentekkel a beruházás főbb paramétereit. Mint elmondta, a MIP-et két nagymúltú cég, a Masterplast Nyrt. és a Market Építő Zrt. 50-50 százalékos tulajdoni aránnyal alapította idén. A tulajdonosok az új társaságba szervezik a hőszigetelőanyaggyár-építési tevékenységüket, amit a belföldi és a régiós piaci igényekkel magyaráztak. A gyár létesítésének indoklásaként elhangzott, hogy a beruházó tulajdonosok a termék irányt komoly igényre számítanak 2027-tól, amelyet a nettó zéró energiafelhasználású házakkal kapcsolatos uniós irányelv generál. A növekvő energiaköltségek, a szigorodó szigetelési normák okán növekszik a szigetelőanyagok iránti igény. A jövő trendje továbbá a táblás anyagok felhasználása, mert könnyű és kényelmes az alkalmazásuk, kiváló a mérettartósságuk. Rendkívül biztonságos, hiszen csak nem éghető anyagokat tartalmaz. A fenntarthatóság egyre nagyobb hangsúlyt kap az elkövetkező években, ezért megnő az újrahasznosítás, a természetes és megújuló anyagok jelentősége – a kőzetgyapot alapanyagai a bazalt, kohósalak, bauxit és dolomit vagy mészkő. Az ukrajnai háború utáni újjáépítés is óriási igényt generál a termékre, s a záhonyi határátkelő csupán bő 200 kilométerre van Halmajugrától.

Kiss Pétertől megtudhattuk, hogy a beruházás becsült költsége mintegy 20 milliárd forint. A gyár a Mátrai Erőműtől bérelt 10 hektáros területen épül, a gyártócsarnok alapterülete  1,2 hektár lesz. A zöld techológia, fenntartható, energiatakarékos termelés 35 ezer tonna éves termelési kapacitást eredményez. Az elektromos olvasztókemence üzembe állítása a jelenlegi legmodernebb és legzöldebb gyártást jelenti majd folyamatos, 4 műszakos munkarendben. A termék sokrétű felhasználására lesz lehetőség, például épülethomlokzatok, válaszfalak, lapostetők szigetelésére, de hangszigetelésre is. Napi szinten mintegy 25 teherszállító jármű mozgása prognosztizálható a gyár kiszolgálására az alapanyag, illetve a késztermék szállításánál. Mivel a kőzetgyapot nem túl nehéz, ezért az utak állapotát nem rongálják a teherautók, és a mennyiségük sem okoz számottevő forgalomnövekedést.

Mint megtudtuk, az építkezés a földmunkákkal 2023. szeptember-októberében kezdődik. A technológia telepítése a tervek szerint 2024. májusa és októbere között zajlik majd, és ez év novembere-decembere lesz a próbagyártás időszaka. A piacra történő termelés várhatóan 2025. januárjában indul meg. 






 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában